Târgu-Jiu: Dorel Toncea, ţambalistul de la Doina Gorjului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 27 de ani este instrumentist în cadrul Ansambului Artistic „Doina Gorjului“. Prin muncă şi perseverenţă a reuşit să-şi deschidă un studio de înregistrări.                                              &n

Ce reprezintă muzica pentru dumneavoastră?


Pentru mine muzica este ca şi o fiinţă. Eu m-am născut pentru muzică. Orice instrumentist sau solist trăieşte prin muzică.
Ce aţi face pentru muzicanţii din Gorj?


Aş face tot ce îmi stă în putere să atrag bani europeni, să sprijin ansamblurile şi orchestrele din Gorj. Ar fi păcat să dispară folclorul.




S-a născut în judeţul Teleorman şi provine dintr-o familie de muzicanţi. Mama a fost solistă de muzică populară, iar tatăl acordeonist. La patru ani începuse să bată la tobe. Astfel, părinţii au descoperit că are talent la muzică. Chiar dacă a terminat şcoala profesională în domeniul agricol, Dorel Toncea a îmbrăţişat cariera muzicală. „Pe la 16 ani am venit în Târgu-Jiu pentru că aflasem că la ansamblul Doina Gorjului era nevoie de un ţambalist. De atunci am cântat la nunţi, botezuri  şi evenimente culturale organizate în ţară precum şi în străinătate. Îi datorez foarte mult lui Marcel Parnica pentru că m-a ajutat mult în această meserie. Am muncit foarte mult, eu nu am ştiut de distracţii sau discoteci. Nu mi-au plăcut scandalurile şi balamucul. Îmi place foarte mult să cânt la pian, însă o fac doar pentru mine“, mărturiseşte Dorel Toncea.  


Colaborează cu nume mari ale scenei muzicale


Datorită muncii sale, instrumentistul a reuşit să-şi achiziţioneze trei maşini de lux, să-şi ridice o vilă şi să-şi deschidă un studio de înregistrări şi producţie muzicală. Este un împătimit al maşinilor de lux. În 2000 a urmat cursurile Şcolii Populare de Arte din Târgu-Jiu. Unul dintre realizările profesionale a fost în 2005 când şi-a dischis studio-ul de înregistrări. „În urmă cu cinci ani mi-am deschis un studio de înregistrări de muzică populară. A fost destul de greu. Mi-am adunat banii de pe nunţi şi botezuri şi a trebuit să fac un credit la bancă. Între studioul la care sunt manager şi Ansamblul Doina Gorjului există un parteneriat. Pentru artiştii ansamblului înregistrările sunt gratuite. Am zis să fac un bine, astfel încât să nu se mai risipească bani. În rest am avut înregistrătri cu Petrică Mâţu Stoian, Nina Predescu, Vasile Ciobanu, Sanda Argint şi mulţi alţi solişti cunoscuţi din ţară. Urmează să înregistrez un CD-de muzică populară cu Mirela Boureanu şi dirijorul Marcel Parnica. Apreciez tare mult pe Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu dar şi pe Gheorghe Porumbel, directorul ansamblului din Gorj, care se zbat şi luptă pentru promovarea muzicii populare. Fără ei precis ar exista o catastrofă“. Ţambalistul Doinei Gorjului colaborează cu numeroase orchestre din ţară şi este membrul Orchestrei „Danubius“ din judeţul Mehedinţi.


Investeşte într-un azil pentru bătrâni  


Instrumentistul de la Doina Gorjului vrea să ridice un azil în judeţul Gorj pentru bătrânii sărmani. „Pentru anul viitor, am în plan să construiesc, cu banii mei sau prin fonduri europene, dacă va fi posibil, un azil pentru bătrâni.  Sunt foarte mulţi vârstnici cu pensii mici pentru care statul nu face absolut nimic. Unii sunt lipsiţi de ajutor“, încheie Dorel Toncea.

 Ce îi place: Muzica. Adoră orice gen de muzică, chiar dacă nu le profesează.  Ionuţ Dolănescu este solistul preferat. Instrumentistul spune că cel care nu cunoaşte muzica nu are cultură. Iubeşte enorm animalele. Are acasă un câine lup, un canish şi o pisică siameză.
 Ce nu-i place: Politica. Detestă persoanele care rănesc animalele. Nu-i place  că politicienii aleargă după putere şi funcţii dar niciodată nu sprijină domeniul artistic. „Unii politicieni folosesc muzica în campanii electorale dar, nu sunt în stare să intervină pentru a nu dispărea ceea ce alţii au lăsat în urmă“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite