Târgu-Jiu: Doctorul de suflete, la mare căutare în rândul elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Văduva este profesor psiholog la Cărbuneşti
Elena Văduva este profesor psiholog la Cărbuneşti

După ce a absolvit liceul, Elena Văduva a practicat meseria de contabil pentru ca ulterior, în urma studiilor de specialitate, să aleagă profesia de psiholog.

Dintotdeauna a avut capacitatea de a înţelege viaţa sufletească a celor din jurul său, însă, până să devină specializată în studiul psihologiei, nu s-a gândit nicio clipă să urmeze o carieră în acest domeniu. „M-am convins că locul meu e la catedră. Sunt foarte empatică, intru uşor în relaţii cu alţii şi mă pot transpune în situaţia lor. Tocmai de aceea am ales psihologia“, mărturiseşte Elena Văduva.

A copilărit în oraşul lui Brâncuşi şi a absolvit Colegiul Naţional Tudor Vladimirescu, la profilul matematică-fizică, în 1983. S-a orientat apoi spre Facultatea de Drept, însă a avut ghinion la examen. „După liceu, am devenit contabil, mai întâi la Mătăsari, apoi la Cărbuneşti, până în 2000, când am ales psihologia. Am lucrat şi în timpul facultăţii, am suplinit un an pe ştiinţe socio-umane, filozofie, la Târgu-Cărbuneşti, iar după ce am absolvit cursurile, am intrat în învăţământ, în 2005“, spune profesoara. Din 2007, Elena Văduva este profesor psiholog la Târgu-Cărbuneşti, oraş în care şi-a închegat şi o familie, având în grijă soarta a 1.200 de elevi de la liceul şi şcoala generală din localitate, dar şi a celor 350 de preşcolari arondaţi Cabinetului de Asistenţă Psiho-Pedagogică din cadrul Colegiului Naţional Tudor Arghezi.

Consiliază elevi îngrijoraţi de situaţia părinţilor

„Sunt aici pentru elevi, dar şi pentru părinţi şi cadre didactice. Am întâlnit copii îngrijoraţi de situaţia părinţilor plecaţi în străinătate, alţii care spun că învaţă mult şi nu au rezultate, părinţi îngrijoraţi de problemele copiilor sau dascăli care sesizează că un elev nu mai învaţă atât de bine ca înainte. Este al patrulea an de când funcţionează cabinetul şi vin din ce în ce mai mulţi tineri la mine, găsim împreună soluţii. Avem şi consilierea de grup pe diferite teme, despre fumat, consum de alcool, iar unii chiar au renunţat la aceste vicii“, spune Elena Văduva, completând că nu există copil rău prin naştere, ci doar copil care rătăceşte cărarea şi poate fi adus pe drumul cel bun. Nu o preocupă însă numai problemele elevilor, ci se implică şi în activităţile comunităţii. „De la începutul acestui an, sunt mentorul celor doi voluntari, Wael Dahmene, din Tunisia, şi sicilianul Giuseppe Lo Presti, care au venit la Târgu-Cărbuneşti prin intermediul Asociaţiei Regionale pentru Dezvoltare Rurală şi Serviciul European de Voluntariat, în vederea derulării activităţilor incluse în programul „Tineret în Acţiune“, finanţat de Comisia Europeană. Ei au format aici două ateliere: de limbă italiană şi de pictură, iar cărbuneştenii au fost foarte încântaţi. În iulie vor pleca, nu înainte de a organiza o ultimă acţiune de ecologizare în această zonă“, încheie profesorul psiholog.

De cât timp vă aflaţi la catedră?
De şase ani. Am predat un an la Liceul Nr. 2 din Târgu-Jiu, ca profesor de ştiinţe socio-umane, apoi, în perioada 2006-2007, am fost profesor psiholog la Grupul Şcolar Industrial Minier Bâlteni, iar din 2007 sunt la Colegiul Naţional Tudor Arghezi, din Târgu-Cărbuneşti.

Care este cea mai mare reuşită pe care aţi avut-o?
Consider întreaga viaţă o reuşită. Faptul că am o familie extraordinară, un copil căruia nu am ce să-i reproşez reprezintă pentru mine cea mai mare realizare. Nu în ultimul rând, fiecare caz pe care îl rezolv la cabinet este o reuşită personală.

ce-i place
„În primul rând lectura. Citesc în fiecare zi, indiferent de cât de puţin timp am la dispoziţie, cărţi de specialitate, dar şi literatură bună. Îmi place să călătoresc şi sunt deschisă la orice conduce la dezvoltare personală. Sunt foarte activă şi mă implic în multe lucruri.“

ce nu-i place
„Nu suport minciuna şi neprofesionalismul. Le spun celor care mint ce mă deranjează şi încerc să le explic faptul că nu e bine ceea ce fac, iar dacă nici după această discuţie nu am şansă de reuşită, evit relaţia cu persoana respectivă. Nu se întâmplă la fel şi cu elevii, pentru că ei au nevoie de timp.“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite