Târgu-Jiu: Distracţie pe pârtiile din Straja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unităţile de cazare sunt ocupate la capacitate maximă
Unităţile de cazare sunt ocupate la capacitate maximă

Aproximativ 3.000 de turişti din toată ţara şi chiar din străinătate aleg staţiunea Straja pentru a-şi petrece weeke-endul. Iubitorii muntelui au la dispoziţie mai multe pârtii amenajate pentru practicarea schiatului, snowboardului şi a altor sporturi.

Stratul de zăpadă are în acest moment 30 de centimetri  şi se schiază în condiţii bune pe pârtiile 1, 2 şi Platoul Soarelui. Pe pârtia numărul 5 sunt denivelări, pentru că zăpada s-a topit pe alocuri, însă zonele deranjante pot fi ocolite. „ În weekend vin peste 2.000 de turişti, eu am cabana ocupată la capacitate maximă. Am turişti din toată ţara, chiar şi din Constanţa, iar săptămâna trecută am avut cazaţi şi doi englezi, cărora le-a plăcut foarte mult aici“, spune Mihăiţă Dumitraşcu, administratorul unei pensiuni din Straja. Cazarea costă între 30 şi 75 de lei pe noapte, de persoană, în funcţie de condiţii. Drumul care urcă în staţiune este curăţat şi se urcă fără probleme. Cei care nu vor să urce în staţiune cu maşina, pot să aleagă telescaunul, preţul unui bilet pentru urcat fiind de 6 lei, iar cel al unui bilet dus-întos fiind de 10 lei. În ceea ce priveşte teleschiul, un bilet pe Platoul Soarelui costă 3 lei, iar pe celelate pârtii, accesul se face cu ajutorul cartelelor magnetice, care se pot alimenta cu bani de la un chioşc din zonă.


Pârtii în formă de evantai


 Staţiunea turistică Straja este localizată în judeţul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Munţilor Vâlcan, în zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni. Prima datare a localităţii Lupeni este făcută în urmă cu 350 de ani. Pe atunci, principala ocupaţie a locuitorilor acestor zone era creşterea animalelor şi vânătoarea. Complexul turistic este format din 210 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile. Dintre acestea, 38 sunt omologate cu 1, 2 şi 3 stele. Straja a fost declarată staţiune turistică locală în anul 2002. În Straja sunt amenajate şapte pârtii de schii, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Patru dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Pârtiile sunt în formă de evantai; astfel se formează suprafeţe schiabile în lungime de până la 5 km. Sunt întreţinute cu ajutorul a 5 utilaje de bătătorit zăpada, ratrac-uri, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi. În staţiunea turistică Straja există un detaşament de Jandarmerie Montană şi un serviciu public Salvamont ce asigură atât ordinea şi disciplina în staţiune, cât şi protecţia şi acordarea primului ajutor în caz de accidente.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite