Târgu-Jiu: Diana Istudor, solista care primeşte bursă de studii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Diana Istudor
Diana Istudor

Studiază canto de zece ani şi, recent, a ocupat locul I la secţiunea solişti instrumentişti a Festivalului Naţional Maria Lătăreţu din Târgu-Jiu.

A copilărit în satul Isvarna aparţinând oraşului Tismana. De mică, Diana cânta cântece gorjeneşti, acasă, în faţa oglinzii şi improviza microfoane din tuburi goale de deodorante. De la vârsta de 8 ani s-a înscris la secţia Canto a Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu, mama fiind cea care a sfătuit-o. „Cine bate seara la portiţa mea“ a fost primul cântec pe care l-a interpretat pentru o probă a înscrierii la Şcoala Populară.

Impresionată de publicul gorjean

După doi ani de cursuri, Diana a obţinut locul I la Festivalul Internaţional de Folclor din Hunedoara. A avut de interpretat o piesă gorjenească şi de recitat o poezie, prestaţia ei impresionând juriul. Au urmat şi alte competiţii, cum ar fi Festivalul Tineretului, organizat la Godineşti, la care s-a clasat pe primul loc. Festivalul Cântecului, Jocului şi Portului Popular de la Tismana i-a adus premiul al III-lea. De asemenea, a participat şi a obţinut locuri fruntaşe la mai multe concursuri judeţene şi naţionale. Diana Istudor a participat de curând la Festivalul Naţional Maria Lătăreţu din Târgu-Jiu, la care a obţinut premiul I, la secţiunea solişti vocali. Tânăra a interpretat o doină din repertoriul Mariei Lătăreţu „Şi băgai cucu-n plug“ şi o sârbă care face parte din repertoriul Mariei Apostol, „De dorul gorjenilor“. Pentru dăruirea pe scenă şi repertoriul deosebit a fost recompensată cu o diplomă, un trofeu, bani şi o culegere de folclor care a aparţinut regretatei artiste Maria Lătăreţu. „Nu mă aşteptam la acest premiu deoarece în competiţie au fost numeroşi concurenţi foarte buni. Cel mai mult m-a impresionat publicul gorjean. Am fost aplaudată chiar şi după ce părăsisem scena. Mare parte din succesul meu i se datorează doamnei profesoare de canto, Camelia Argint, care m-a pregătit şi m-a îndrumat să particip la acest mare festival. Am avut înţelegere din partea  directorului Petre Ciungu, în sensul că mi-a permis să particip la repetiţii“, mărturiseşte Diana. La Festivalul Maria Lătăreţu, Diana a purtat un costum popular vechi de 150 de ani, pe care l-a primit de la o vecină din sat. Tânăra interpretă de muzică folclorică are o pasiune în a colecţiona straie populare.

Are costume vechi de peste 100 de ani

Le preferă pe cele vechi pentru că sunt autentice, iar culorile broderiilor se păstrează mult mai vii decât ale celor cumpărate din magazine. „Am peste 50 de costume populare şi le păstrez într-un dulap special la casa părintească din Isvarna. Multe sunt vechi de peste 100 de ani. Unele dintre ele au fost purtate ca rochii de mirese de tinerele din vremurile trecute“, spune tânăra. Diana este de cinci ani şi membră în Ansamblul Artistic Maria Lătăreţu din cadrul Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu.

Cum ai reuşit să păstrezi atât de bine costumele?

Mama este cea care are grijă de articolele vestimentare populare pe care le port pe scenă. Înainte de  spectacole, le curăţă cu o soluţie special şi apoi le calcă şi arată ca noi.

Ce faci în timpul liber?

În weekend-uri merg la nunţi, botezuri şi alte petreceri, iar în timpul liber învăţ pentru şcoală. Am media peste 9 şi am reuşit să obţin bursă de studii.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite