Târgu-Jiu: Deţinuţii au expus icoane din zahăr la Târgul de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Artiştii de la penitenciar şi-au prezentat lucrările mai puţin obişnuite la târgul din centrul municipiului
Târgu-Jiu: Artiştii de la penitenciar şi-au prezentat lucrările mai puţin obişnuite la târgul din centrul municipiului

Artiştii de după gratii şi-au dat măsura talentului în ajunul sărbătorilor de iarnă. Puşcăriaşii au prezentat  în centrul municipiului Târgu-Jiu tablouri realizate din orez, seminţe de mac şi paie.

La Târgul de Crăciun, 12 deţinuţi de la Penitenciarul Târgu-Jiu participă cu peste 20 de lucrări inedite, a căror tematică este strâns legată de sărbătorile de iarnă. Artiştii de după gratii au muncit timp de câteva săptămâni la aceste sculpturi şi picturi, în atelierele de ergoterapie de la puşcărie, aducândule acum în faţa publicului nu pentru a le vinde, ci pentru a dovedi că sunt talentaţi. Deţinuţii au confecţionat manual icoane din zahăr, portrete în creion, tablouri cu flori, ornate cu orez şi mărgele, picture pentru copii, cu Moş Crăciun şi omuleţi de zăpadă din paie, dar şi alte tablouri cu teme religioase.

image

Lucrările din partea de jos a fotografiei sunt confecţionate din paie şi au diverse imagini specifice sărbătorilor

image

Cele lucrări sunt ornate cu seminţe de mac,  orez şi mărgele

Artă inedită, născută dintr-o întâmplare

Prima dată se ia o bucată de lemn sculptat, peste care se aplică adeziv, se trasează chipul cu creionul, după care ornăm cu zahăr, cu seminţe de mac sau pastă din făină. La aceste icoane am lucrat câte doi. Ideea confecţionării lor din zahăr îi aparţine unui coleg de celulă, Daniel Vasiliu. Totul a pornit dintr-o întâmplare: în timp ce desena o icoană, i-a căzut zahăr peste  lucrare“, a spus Aurelian Oproiu, un deţinut de 35 de ani.

 Icoane din zahăr

Condamnat la trei ani de închisoare pentru furt şi conducere fără permis, bărbatul a învăţat, după gratii, să-şi pună în valoare talentul artistic. Mai are de ispăşit 10 luni din pedeapsă, după care intenţionează să-şi deschidă un atelier de sculptură şi mobilă. Lucrările vor fi expuse, între 20 şi 23 decembrie, şi la Muzeul Judeţean. „Acţiunea face parte din proiectul «Persoanele private de libertate, în slujba protecţiei mediului înconjurător, pentru creşterea competitivităţii şi a atractivităţilor teritoriale», finanţat din fonduri europene“, a declarat Lucia Prunariu, comisar de penitenciar. Astăzi, o parte dintre deţinuţi au mers în centrul de copii de la Vădeni, pentru a-i învăţa pe micuţi să creeze felicitări şi podoabe pentru pomul de Crăciun.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite