Despăgubiri de peste un milion de lei pentru angajaţii CE Turceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Răuţ are de primit cei mai mulţi bani
Ion Răuţ are de primit cei mai mulţi bani

Cinci persoane au fost reîncadrate în muncă în cadrul Complexului Energetic (CE) Turceni, după ce au câştigat procesele împotriva unităţii energetice. Despăgubirile pe care CE Turceni le-a plătit sau urmează să le achite angajaţilor daţi afară ilegal se ridică la suma de un milion de lei.

În toate cele cinci cazuri, instanţele de judecată au constatat că salariaţii au fost daţi afară în mod ilegal şi au decis reîncadrarea în muncă a acestora, şi, în unele cazuri, plata de despăgubiri. Procesele s-au terminat în acest an. Cei mai mulţi bani îi are de primit Ion Răuţ, ultimul care a fost reangajat în cadrul unităţii după ce a câştigat, la Tribunalul Gorj, procesul cu CE Turceni. Acesta a revenit, în urmă cu o aproximativ o săptămămână, pe funcţia de şef al Corpului de Control. Ion Răuţ este şi preşedintele fundaţiei Eurojob, care s-a ocupat de reprezentarea în instanţele de judecată a salariaţilor de la CE Turceni care au fost daţi afară. Acesta va solicita plata sumei de 200.000 de lei, contravaloarea drepturilor băneşti pe perioada în care nu a lucrat, respectiv, de 27 de luni: „O să am o primă discuţie cu conducerea unităţii, iar, dacă nu se va găsi o soluţie amiabilă, voi acţiona în instanţă unitatea. Chestiunea este destul de simplă pentru că are legătură cu dosarul de reîncadrare şi este stabilită clar în Codul Muncii. Calculul este destul de simplu şi se poate face prin consens“. Ion Răuţ a adăugat că despăgubirile pe care CE Turceni le-a plătit sau urmează să le plătească angajaţilor care au fost daţi afară pe nedrept se ridică la suma de un million de lei“.
Doina Văduva, economistă, este ultimul fost angajat al CE Turceni, care a câştigat procesul de reîncadrare în activitate. Judecata a avut loc la Tribunalul Dolj, care a hotărât, în urmă cu câteva zile, reangajarea şi plata de despăgubiri, în valoare de aproximativ 60.000 de lei: „Am fost dată afară pe data de 15 aprilie 2010, sub motivaţia eficientizării activităţii, în condiţiile în care s-au făcut angajări şi înainte, dar şi după ce mi s-a desfăcut contractul de muncă. Aştept să fiu reangajată, conform hotărârii judecătoreşti“.

Maria Oprişescu a primit suma de 60.000 de lei

Maria Oprişescu s-a trezit în luna aprilie a anului trecut că i s-a desfăcut contractul de muncă fără prea multe explicaţii. Ocupa atunci funcţia de contabil şef la Serviciul de Exploatare, Transport şi Servicii. „Nu mi s-a dat niciun motiv. A fost vorba de concediere colectivă, cu toate că ulterior s-au mai făcut angajări. Eu nu am avut probleme şi nu mi-a reproşat nimeni nimic“, ne spune Maria Oprişescu. Aceasta a contestat în instanţa de judecată  decizia care a fost luată şi a avut câştig de cauză, astfel că în luna mai a acestui an a fost reîncadrată la CE Turceni. În plus, aceasta a primit suma de aproximativ 60.000 de lei, reprezentând drepturile salariale indexate pe perioada în care nu a lucrat.
Vasile Bâcoi şi Vasile Buciu sunt alţi doi salariaţi ai CE Turceni care au fost reangajaţi în acest an, după ce au câştigat procesele împotriva unităţii energetice, şi au primit despăgubiri. Pe lângă cele cinci persoane, spune Ion Răuţ, anul trecut, 40 de foşti angajaţi au câştigat în instanţă plata de despăgubiri, ca diferenţă la salariile compensatorii primate.

„Nu cred că suma este aşa de mare“


Cu toate că pe deciziile de desfacere a contractelor de muncă şi-au pus avizul şi reprezentanţii Serviciului Juridic, acestea au fost declarate ilegale.
Octavian Graure, directorul general al CE Turceni, a spus că toate hotărârile judecătoreşti au fost respectate: „Important este că toate hotărârile instanţelor de judecată au fost puse în aplicare. Nu am făcut un calcul al despăgubirilor, dar nu cred că suma este aşa de mare“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite