Târgu-Jiu: Datoriile sting lumina în trei comune din Gorj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Aristide Şerbănescu vrea să pună capăt risipei de energie electrică
Primarul Aristide Şerbănescu vrea să pună capăt risipei de energie electrică

Iluminatul public a fost stins în 23 de sate din comunele Roşia de Amaradia, Slivileşti şi Glogova. Recordul la datorii este înregistrat de comuna Roşia de Amaradia, care riscă să rămână fără energie electrică şi în şcoli pentru o datorie de aproape 30.000 de lei.

După ce se lasă întunericul, pe uliţe nu se mai vede om cu om. Se întâmplă în 23 de sate din trei comune din Gorj, unde, din cauza datoriilor, iluminatul public a fost oprit. În total, 14 comune din judeţ au datorii de zeci de mii de lei la Electrica, cea mai gravă situaţie fiind înregistrată la Roşia de Amaradia, Slivileşti şi Glogova.

În acest moment există 23 locuri de consum deconectate. Acestea, în majoritatea cazurilor instalaţii de iluminat public, sunt administrate de către trei dintre autorităţile locale din judeţul Gorj.  Facem pe această cale apel către toţi partenerii noştri să respecte prevederile contractului de furnizare şi să achite contravaloarea energiei consumate în termenul de scadenţă pentru a evita disconfortul creat de deconectare sau, în cazul datoriilor vechi, acţionarea în instanţă“, a declarat Daciana Stoica, specialist în comunicare, din cadrul CEZ România.

„Este ca pe timpuri“

Primarii din comunele în care s-a oprit iluminatul public spun că aşteaptă urgent o rectificare de buget, întrucât nu au bani să-şi achite datoriile.

Trebuie să plătim  facturile acumulate din luna iulie, pentru că s-a deconectat iluminatul public în toate cele şapte sate ale comunei. S-au pus şi penalităţi la datoria  de 295 de milioane de lei vechi. Am avut un ultimatum până pe 8 noiembrie, dar ne-au mai păsuit un pic. O rectificare bugetară ne-ar scăpa  de această problemă“, a precizat Liviu Cotojman, primarul din Roşia de Amaradia. Situaţia nu este mai roz nici la Glogova, unde s-au strâns datorii de aproape 19.000 de lei. „S-a oprit iluminatul public în 5 sate, fiind afectaţi aproximativ 1900 de oameni. Este ca pe timpuri“, a precizat Gheorghe Milea, viceprimarul comunei Glogova. La un pas de  debranşare sunt şi localităţile Muşeteşti, Bengeşti-Ciocadia, Schela, Arcani, Ciuperceni şi Aninoasa, tot din cauza datoriilor.

Primarul din Schela, obligat să stingă lumina

În comuna Schela, iluminatul public a fost oprit din luna mai, însă la dispoziţia edilului-şef, pentru reducerea cheltuielilor. „Iluminatul public a fost întrerupt din cauza lipsei banilor. Am găsit de cuviinţă să-l opresc pe timpul verii pentru că nopţile sunt scurte. Intenţia mea a fost să dau drumul la iluminat de la 1 noiembrie, dar am vrut să  montăm programatoare pentru a nu lăsa la voie întâmplării funcţionarea iluminatului. Mai avem 10.000 de lei în bugetul local pentru ilumintul public până la sfârşitul anului, din care vom achita şi 1500 de lei, costul programatoarelor“, a spus Aristide Şerbănescu, primarul din Schela.

Ion Danciu, de 88 de ani, localnic din comuna Schela, spune că, după lăsarea întunericului, nu se vede om cu om pe uliţă: „E rău fără iluminat, pentru că nu se vede nimic pe drum. Ne scoatem ochii unii altora pe drum“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite