Târgu-Jiu: Daniela Bobaru, farmacista care rezolvă conflicte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto/ Daniela Bobaru
Foto/ Daniela Bobaru

După ce a lucrat în domeniul medical, a ajuns doctorand în Drept Constituţional European şi profesează ca mediator, una dintre cele mai noi meserii din România.

După absolvirea Liceului Sanitar din Piteşti, în 1990, specializarea Farmacie, Daniela a lucrat, timp de un an, la singura farmacie din oraşul Turceni. A fost transferată apoi la Spitalul judeţean din Târgu-Jiu, unde s-a specializat în domeniul analizelor de laborator. „Din dorinţa de a mă perfecţiona şi a evolua din punct de vedere personal şi profesional, în anul 1994, m-am înscris la Facultatea de Drept, din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi“, spune Daniela Bobaru. Imediat după absolvirea facultăţii, a avut şansa să facă parte din colectivul cadrelor didactice ale Facultăţii de Drept, ca şi cadru didcatic asociat, urmând ca, din anul 2000, să devină preparator universitar în cadrul aceleiaşi facultăţi. Din 2002 şi până în prezent, Daniela este asistent universitar. Din 2004, este doctorand al unei Universităţii Internaţionale din Chişinău, specilaizarea Drept Constituţional European. „Activitatea de asistent universitar este o activitate care necesită documentare zilnică, pregătirea seminariilor şi a lucrărilor practice, grija faţă de studenţi în aprofundarea cunoştinţelor teoretice, dar mai ales practice. Ţin foarte mult ca studenţii să participe în mod activ la seminarii, unde se fac dezbateri pe anumite teme, specifice disciplinelor din planul de învăţământ“, adaugă Daniela. Ca orice cadru universitar care se respectă, Daniela are pretenţiile ei atunci când vine vorba de studenţi. „ Apreciez ca studenţii să se prezinte în mod corespunzător la examene, încercând să abordeze subiectele primite cu cea mai mare seriozitate. Consider că, la un examen, studenţii nu trebuie să se prezinte pregătiţi numai din punct de vedere teoretic, dar trebuie să aibă şi o ţinută corespunzătoare, ceea ce dovedeşte un respect atât pentru examenul pe care îl susţine, cât şi faţă de sine“, mai spune profesoara. Activitatea de dascăl presupune o implicare atât în activităţile didactice, cât şi în cele extraşcolare, cum ar fi excursiile şi ieşirile la activităţi culturale. „Cred că relaţia dintre profesor şi student nu trebuie să se limiteze strict la sala de curs. Consider că un dascăl trebuie să îşi continue relaţiile şi dincolo de uşa facultăţii. Trebuie să ai o relaţie în limita bunului simţ, astfel încât să existe o comunicare permanentă între dascăl şi student“, spune Daniela Bobaru.


O nouă profesie


Paralel cu activatea didactică, Daniela Bobaru desfăşoară profesia de mediator din anul 2008, de la apariţia primului tablou al mediatorilor din România. „M-am implicat foarte mult în activitatea de promovare, fiind director al Departamentului Relaţii cu Publicul şi Presa din cadrul Centrului de Mediere Gorj“, spune aceasta. Participă în mod activ la dezbaterile privind modificările ce vor fi aduse legii medierii şi nu de puţine ori a venit cu soluţii la anumite situaţii practice.


Ce-i place


„Îmi place să călătoresc, am vizitat multe ţări din Europa şi am fost atrasă în mod special de arhitectura construcţiilor din Paris şi Budapesta. Fiecare ţară are farmecul ei. Îmi place să studiez, pentru a fi mereu la curent cu tot ce apare în domeniile în care îmi desfăşor activitatea. Îmi place să ajut oamenii, în mod dezinteresat.“


Ce nu-i place


„Nu suport oamenii care nu sunt serioşi şi care sunt superficiali. Nu îmi place să fiu minţită, prefer adevărul, indiferent de situaţie, deşi, în unele cazuri, este de preferat să nu ştii adevărul sau să ştii numai o parte din adevăr. Consider că nu trebuie să judecăm oamenii şi că trebuie să privim lucrurile aşa cum sunt. “

De ce ai ales profesia de mediator?


D.B. : În primul rând, este o profesie nouă în România. În al doilea rând, îţi dă posibilitatea să ajuţi oamenii să îşi rezolve conflictele într-un mod elegant, civilizat, păstrând în acelaşi timp confidenţialitatea problemelor celor care apelează la serviciile mele.


Cum este percepută medierea de către comunitate?


D.B. : În România, procedura medierii este la început de drum, prin urmare, ea nu este atât de cunoscută, fiind necesară o perioadă de informare a cetăţenilor despre această nouă posibilitate de a-şi tranşa conflictele în afara sălilor de judecată. Prin campaniile de promovare şi informare, atât magistraţii, cât şi justiţiabilii au văzut avantajele folosirii acestei proceduri şi s-au arătat deschişi în aplicarea ei.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite