Târgu-Jiu: Daniel Bârsac trăieşte muzica autentică numai prin vioară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Bârsac
Daniel Bârsac

Violonist la „Doina Gorjului“ din 1988, Daniel Bârsac şi-a sacrificat copilăria ca să studieze vioara, dar nu regretă nicio clipă că a urmat o carieră de instrumentist.

După 34 de ani de activitate muzicală, Daniel Bârsac doreşte să le insufle şi altor tineri această pasiune, pe care el a descoperit-o la o vârstă fragedă. „Tatăl meu a studiat în armată clarinetul, în cadrul Şcolii de Muzică, dar, după stagiul militar, nu a urmat o carieră muzicală, ci cu totul altceva. Se pare că de acolo se trage gena muzicală. De la vârsta de trei ani ascultam muzică populară şi, în special, muzică instrumentală. Părinţii au observat că îmi petrec timpul în faţa radioului sau a pick-upului. În cadrul şcolii primare de la Cărbuneşti-Sat,  învăţătoarea a organizat un cerc de vioară, unde l-a adus ca profesor pe lăutarul satului. S-au înscris atunci vreo zece elevi, dintre care numai eu am urmat această carieră de instrumentist“, spune Daniel Bârsac.

Interpretează melodii din toate zonele ţării

În timp ce alţi copii se jucau de-a v-aţi ascunselea, Daniel îşi petrecea mai tot timpul cu vioara în mână. „Părinţii mei mi-au cumpărat o vioară pe la vârsta de nouă ani. Nu mai aveam timp de joacă, pentru că eram preocupat de studiul partiturilor. Instrumentul nu te lasă să-ţi petreci copilăria“, declară artistul.

Ironia sorţii a făcut ca Daniel să ajungă la un liceu cu profil industrial, descoperind şi alte pasiuni. „Părinţii nu au putut să mă ducă la Liceul de Muzică şi m-au dus la Liceul Sadu, cu profil industrial, timp în care am urmat şi cursurile Şcolii Populare de Artă“, mai spune violonistul gorjean. Din anul 1988, a fost angajat ca şi instrumentist profesionist în cadrul Ansamblului Doina Gorjului. „Pretenţiile sunt foarte mari în cadrul unui ansamblu profesionist, pentru că trebuie să cunoşti în totalitate repertoriul soliştilor, al orchestrei. Abordez toate zonele folclorice ale ţării. Am foarte multe culegeri din zona oraşului Târgu-Cărbuneşti, autentice. Mai interpretez şi muzică clasică, dar totu, numai la vioară“, susţine artistul.

Este coleg de ansamblu cu soţia sa

Alături de el, în cadrul aceluiaşi ansamblu profesionist, se află şi soţia sa, Georgiana Bârsac, pe care o însoţeşte la toate spectacolele din ţară.
„De regulă, merg cu soţia, am o formaţie muzicală, cu care ne deplasăm acolo unde suntem invitaţi“, susţine Daniel. Ce spun vecinii de la bloc despre pasiunea comună a familiei Bârsac? „Probabil le place ceea ce studiem. Chiar a venit cineva la uşă şi a zis că vrea şi partea a doua. Pentru viitor aş vrea să editez un CD cu muzică instrumentală din Gorj, însă am nevoie de sponsori“, încheie Daniel Bârsac.

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi ales vioara?

D.B.: Cred că m-a ales ea pe mine. E un har de la Dumnezeu pe care l-au descoperit părinţii mei şi profesoara pe care am avut-o în şcoala primară. Ca orice talent, a fost şlefuit prin foarte multe ore de studiu. Copilăria mi-am sacrificat-o, a fost ocupată de studiu.

Care este cea mai mare satisfacţie de până acum?

D.B.: Faptul că am ajuns la un nivel apreciat de specialişti şi de public. Şi că sunt invitat la diferite emisiuni la radio şi la televiziuni, melodiile mele fiind apreciate. Faptul că reuşesc să formez la rândul meu şi alţi copii, cărora le-am cultivat dragostea pentru instrument.

Ce-i place
„În afară de vioară, sunt pasionat de tenis, schi, mecanică, electronică şi ciclism. Îmi plac filmele bune şi cărţile de specialitate. Sunt şi profesor titular la Şcoala Sfântul Nicolae, unde, în afară de activităţile zilnice, am reuşit să clădesc împreună cu elevii o echipă de dansuri populare, un grup folcloric şi un cor al şcolii, cu care am participat la mai multe concursuri“.

Ce nu-i place
„Oamenii lipsiţi de caracter şi oamenii care nu sunt imparţiali. Îmi place să fiu punctual. Nu-mi plac oamenii care mint şi bârfesc, şi mai ales care se laudă.“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite