Târgu-Jiu: Dan Nimară, elevul pasionat de universul cărţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A descoperit literele pe când era la grădiniţă, pentru ca ulterior să se îndrăgostească de lectură. S-a clasat pe locuri fruntaşe la concursurile de limba română şi matematică.

Îşi petrece cea mai mare parte a timpului liber în bibliotecă şi susţine că fiecare pagină îl inspiră şi îl ajută să scrie. A deschis abecedarului la cinci ani, din ambiţie. „Ştiam să citesc înainte de a merge la şcoală, pentru că eram curios să văd ce scrie în cărţi şi la televizor. Acum scriu şi eu despre vrăjitori şi le arăt colegilor mei“, spune târgujianul. După ce a citit toate cărţile pe care le are acasă, Dan a trecut rapid la cele de la biblioteca pentru copii din oraş. Mai mult decât atât, nu pleacă niciodată la drum fără să ia cu el un roman. „Nu ies din casă fără să am o carte cu mine, pentru că vreau să profit de fiecare ocazie şi să citesc. Sunt zile în care stau şi patru ore la bibliotecă, uit să mai plec“, mărturiseşte Dan.

Pasiunea lui pentru lectură i-a îngrijorat pe părinţi. „Ne-am speriat la început, pentru că începuse să citească foarte mult, mai ales «Harry Potter». A mers la bibliotecă la opt ani. Şi noi citim, dar parcă el e prea însetat de lectură“, spune Jean Nimară, tatăl băiatului de 10 ani. Când a venit momentul să se înscrie la şcoală, micuţul a optat pentru „Alexandru Ştefulescu“. „Doamna învăţătoare Evuţa Novac m-a ajutat să îndrăgesc toate materiile şi m-a sfătuit să particip la concursurile de la matematică şi limba română. Am reuşit să iau premiul I la concursul Euroşcolar, de cultură generală, am obţinut menţiune la matematică, iar acum mă pregătesc de etapa a treia şi sper să ajung, pentru prima dată la ultimul nivel. În 2010, am obţinut premiul I la concursul de matematică, cu punctaj maxim“, declară elevul Şcolii Generale Alexandru Ştefulescu.

Urmează cursuri de radiogonometrie

Recent a participat şi la un concurs organizat de Asociaţia Hai-Hui pentru Turism, Sport şi Ecologie. „La radiogonometrie m-am înscris anul trecut, la Palatul Copiilor, unde îl am ca profesor pe domnul Adrian Marcu. Acum particip şi la competiţia de cultură generală, organizată la bibliotecă, «Punguţa cu 200 de întrebări» şi zilnic răspund la o întrebare din toate domeniile. Sper să iau premiul cel mare şi la Micul Matematician“, încheie târgujianul. Dan are alte două pasiuni mari: fotbalul şi baschetul. Întâlnirile cu prietenii sunt planificate doar pentru week-end, când biblioteca este închisă.

La ce alte materii ai rezultate bune?
Voi participa la un concurs de limba engleză, care va avea loc pe 7 mai. Merg la Palatul Copiilor în fiecare miercuri ca să aprofundez cunoştinţele la această materie. De anul trecut, m-am înscris şi la radiogonometrie. Colega mea, Daria Cojocaru, m-a sfătuit să mă înscriu şi mi-a plăcut foarte mult. Visul meu e să devin actor, iar idolul meu este David Tennant.

Când ai participat la primul concurs?
Eram în clasa a II-a când doamna învăţătoare Evuţa Novac mi-a spus de concursul naţional „Evaluare în Educaţie“. Am participat la probele de limba română şi matematică. Am primit diplomă de merit pentru rezultatele obţinute.

ce-i place
„Să citesc. Mă simt bine când joc fotbal, Steaua fiind echipa mea favorită, dar şi baschetul îmi place. În perioada 1-2 aprilie, am participat la Cupa Păcălicilor, un concurs de orientare sportivă, la care am obţinut locul al II-lea. M-a fascinat, ni s-a dat o hartă şi a trebuit să recuperez bileţele ascunse în parc, în cel mai scurt timp.“

ce nu-i place
„Carnea, prefer fructele şi legumele. Nu suport oamenii invidioşi şi nici pe cei care mint. Nu-mi place violenţa şi atunci când văd două persoane care se bat încerc să le despart. Detest să mi se spună ce să fac şi prefer să iau singur deciziile. Nu agreez alcoolicii şi fumătorii.“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite