Târgu-Jiu: Dan Grădineanu, jandarmul pasionat de dresarea câinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape cinci ani, Dan Grădineanu se ocupă de dresarea câinilor Jandarmeriei Gorj, specializaţi pe detectarea drogurilor sau pe imobilizarea infractorilor. Târgujianul a făcut cursuri de instructor canin şi vrea să înfiinţeze prima şcoală de dresaj din judeţ.

Iubeşte dintotdeauna animalele, însă tainele dresajului canin le-a descoperit în urmă cu cinci ani, pornind la drum cu un Ciobănesc German specializat pe detectarea stupefiantelor. Dan Grădineanu a urmat Şcoala Generală Pompiliu Marcea, iar apoi Liceul Industrial Nr.2, din Târgu-Jiu. „După liceu, am lucrat o perioadă ca mecanic auto, după care mi-am satisfăcut stagiul militar şi, în 2000, am dat examen şi m-am angajat sergent pe bază de contract, pe perioadă determinată la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj. Am lucrat în cadrul Detaşamentului Mobil, la Ordine Publică şi, văzându-i pe colegii care se ocupau de câinii instituţiei, mi-am dorit să fac şi eu asta“, declară Dan Grădineanu. Pentru a-i dresa pe aliaţii de nădejde ai jandarmilor a trebuit să urmeze cursuri de specializare, în cadrul Centrului Chinologic Ciorani, din Prahova. „Cursurile s-au desfăşurat pe o perioadă de şase luni, timp în care am dresat un câine efectiv pentru detectarea stupefiantelor, şi tot în aceasta perioadă am urmat cursurile de instructor. În 2005 am avut un câine specializat pe detectare stupefiante, care avea un an şi două luni, Bobi, dar l-am predat la Sibiu, întrucât l-a rechiziţionat Centrul Chinologic Sibiu, în acelaşi an. L-am ţinut decât 4 luni şi foarte greu mi-a fost când m-am despărţit de el“, spune jandarmul. A primit apoi un câine pentru însoţire, care intervenea fără comandă doar atunci când stăpânul său era atacat de hoţi. După opt luni de zile, câinele Iog a părăsit padocul Jandarmeriei Gorj, întrucât avea probleme de sănătate, însă Dan Grădineanu nu şi-a lăsat prietenul la greu şi a luat ciobănescul german la el acasă. „A avut nişte probleme la picioare şi acum e la mine în curte. După ce acesta a ajuns la mine acasă, am ajuns să coordonez activitatea grupei de câini din cadrul Jandarmeriei Gorj, ceea ce fac şi la ora actuală. Avem şapte câini în total“, precizează târgujianul.

Vrea să înfiinţeze o şcoală de dresaj canin


Din luna martie a acestui an, instructorul canin se ocupă de Lola, un ciobănesc german specializat pe detectare explozivi, iar când ajunge acasă se ocupă de alte zece patrupede ale sale. Târgujianul s-a gândit că nu ar fi rău să-şi deschidă propria afacere. „Vreau să înfiinţez o asociaţie canină, în cadrul căreia să aibă loc cursuri de dresaj pentru patrupede. Am depus deja la Bucureşti documentele necesare pentru înfiinţare. Cei care vor să le dresez câinii, îi lasă la mine acasă, în funcţie de specializare. La cei de companie durează cam trei săptămâni. În ultimele şedinţe intervine stăpânul. Recompensa o primesc numai în momentul în care face ceva bine. Metoda mea de dresaj este non-violentă. Trebuie asociate anumite gesturi cu vocea. Cei mai inteligenţi sunt ciobăneştii germani, care pot fi folosiţi pentru detectare, salvare, evacuare“, încheie Dan Grădineanu.



Ce-i place:



„Iubesc animalele şi îmi petrec foarte mult timp în compania lor, mai ales pentru a le dresa, iar acest lucru nu e uşor. Dresajul este o joacă, dar implică foarte multă răbdare şi foarte multă repetiţie. Câinele este prietenul meu, care nu mă va refuza niciodată, niciodata nu-mi va întoarce spatele, dar şi eu trebuie să-i acord atenţia cuvenită. Un om te mai lasă la greu, dar un câine niciodată. Îmi plac ieşirile în aer liber, la iarbă verde. Automobilismul reprezintă o altă pasiune de-a mea.“


Ce nu-i place:



„Nu suport minciuna şi oamenii cu două feţe, pe care îi întâlnesc frecvent. Unora le spun în faţă ceea ce nu-mi convine, dar încerc să-i evit pe cât posibil. De obicei se cunosc din două-trei vorbe şi după ce te-ai întâlnit de două-trei cu el îţi dai seama ce vor de la tine. Nu-mi place dezordinea şi îmi place să fiu eu cel care face ordine, pentru că vreau să ştiu unde se află fiecare lucru în parte.“

De cât timp lucraţi la Jandarmeria Gorj?


Lucrez din aprilie 2000, iar efectiv cu câinii din 2005, când s-a îmbinat foarte bine un hobby cu profesia. Chiar eu am ales să lucrez la acest compartiment. A fost o alegere plăcută şi de folos. Până acum am dresat doi câini: unul pentru detectare droguri şi unul de însoţire, patrulare. Aceştia au fost numai pentru serviciu, dar se adaugă şi cei de-acasă. Am dresat următoarele rase de câini: Rottweiler, Labrador, Husky şi Ciobănesc German.

Ce planuri aveţi pentru viitor?

Îmi doresc înfiinţarea unei asociaţii canine pentru dresaj sau mai bine zis înfiinţarea unei canise. Şcoala de dresaj seva numi Dany School Dog şi va avea sediul la mine acasă, în Târgu-Jiu. Acest lucru va presupune reproducţia şi creşterea unor câini de diferite rase, în special Ciobănesc German, Rottweiler şi Labrador. Asociaţia va avea trei membri fondatori, ceilalţi doi fiind prietenii mei, iar după dresaj vor fi vânduţi. Deja colaborez cu o firmă de pază în judeţ şi am dresat deja un câine, Rocky, pentru Termocentrala Rovinari. Am făcut cursuri de instructor şi conductor canin, în cadrul Centrului Chinologic Ciorani, din  Prahova.



Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite