Târgu-Jiu: Curtişoara, periplu prin cultura Gorjului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa muzeu Gheorghe Zamfir a fost inaugurată în luna mai a acestui an, fiind situată în incinta Ansamblului arhitectural de la Curtişoara.

Tot mai mulţi turişti vizitează în ultima perioadă Casa Muzeu Gheorghe Zamfir. Programul de vizitare este zilnic, între orele 10.00 şi 18.00, cu excepţia zilei de luni. Preţul unui bilet pentru copii este 1,2 lei, iar pentru adulţi, 2,4 lei.  Muzeul este singurul stabiliment de acest fel din lume, mama celebrului naist fiind din comuna gorjeană Hurezani. Toate obiectele din Casa Muzeu au fost donate de către Gheorghe Zamfir. „Aici sunt că cămăşile şi vesta cu care m-am îmbrăcat la spectacole, papioanele, pantofii mei, programele de sală din Geneva, metoda de nai pe care am editat-o prima dată la Paris în 1975, pentru că în România nu s-a putut. Aici sunt cărţile mele de versuri. Toată viaţa e o amintire, în ceea ce priveşte viaţa unui artist care a colindat lumea în lung şi-n lat timp de cinci decenii şi jumătate şi am traversat Pământul de cel puţin zece ori dintr-o parte în cealaltă ducând cântecul românesc şi gorjean pe meleagurile altor continente şi popoare“, a spus Gheorghe Zamfir. Casa muzeu este compusă din două camere, într-una din ele fiind amenajată o veche bucătărie ţărănească, în cealaltă fiind expuse obiectele pe care artistul le-a donat Muzeului Judeţean Gorj, administrator al Muzeului Arhitecturii Populare Curtişoara. În incinta casei muzeu se regăsesc inclusiv albume editate în Occident, care, la vremea lor, au depăşit în vânzări discuri lansate atunci de Madonna sau Michael Jackson.


Cula Cornoiu, o altă atracţie


În cadrul Muzeului Arhitecturii Populare din Curtişoara pot fi vizitate  30 de obiective care surprind modul de viaţă al gorjenilor de-a lungul timpului. Muzeul a fost construit în jurul ansamblului format din Cula Cornoiu, actualmente cea mai mare şi mai bine păstrată construcţie de acest tip din Oltenia. Inaugurat, în anul 1975, muzeul şi-a îmbogăţit permanent colecţia de patrimoniu constituind un sprijin important pentru cei interesaţi de lumea satului în general şi de cultura populară gorjenească, în special.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite