Cum trăieşte un medic în Gorj, aşteptat cu bilete la teatru în Norvegia: „Mă îmbrac de la second-hand“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cireşica Chirilă, unul dintre radiologii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, cu peste două decenii de experienţă, îi îndeamnă pe tineri să practice medicina peste hotare.

Reprezentanţii Spitalului Universitar Akershus, din Oslo, au trimis recent la Agenţia Judeţeană  pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj o ofertă cu cinci locuri de muncă pentru medici specializaţi în radiologie, care să participe la activitatea de diagnosticare, la pregătirea şi actualizarea procedurilor medicale în cooperare cu şeful secţiei, la îndrumarea rezidenţilor şi la instruirea studenţilor.

„Salariul este de aproximativ 110.000 de euro brut pe an. Se oferă cazare, bilete la teatru, club de atletism, posibilitate de asistenţă şi îngrijire a copiilor, participare la cursuri de învăţare a limbii norvegiene", a declarat Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

Radiologii gorjeni nu au rămas indiferenţi când au aflat de această ofertă. „Nu se merită să trăieşti în România. Este crunt, muncim pe un salariu de mizerie. Cu gărzi cu tot nu se ajunge nici măcar la 700 de euro. Din păcate eu am o vârstă şi nu pot să-mi iau bagajul să plec. I-am spus nepotului meu, rezident în anul I, să plece în străinătate şi nu i-aş recomanda să se întoarcă. La noi în ţară nu este respectat medicul. Îmi pare rău că ţara mea cheltuieşte bani cu copiii care sunt aici şi se duc să muncească în altă parte. Exportăm creier şi importăm bone şi fotbalişti", a mărturisit Cireşica Chirică, medic primar radiolog, în vârstă de 58 de ani.

Aceasta are 24 de ani de experienţă, iar din 1998 se află la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Zilnic face naveta la locuința sa din Bumbești-Jiu. Recunoaşte însă că satisfacţiile nu au fost şi nici nu sunt semne că vor fi pe măsura efortului depus.

„Pacienţii pe mâna cui rămân?”

Vârsta şi faptul că nu cunoaşte o limbă străină o obligă pe Cireşica Chirilă să rămână în Gorj până la pensie, însă nu îi sfătuieşte pe tineri să o urmeze. „Eu familiei mele nu i-aş putea oferi absolut nimic. Nu este posibil ca, după atâţia ani de muncă, să nu poţi să-ţi oferi ceva. Mă îmbrac de la magazine de second-hand să pot să mănânc la mâna întâi, sănătos, pentru că realizez că trebuie să renunţ la ceva şi nu pot să renunţ la alimentaţie. Atunci renunţ la haine. Nu frecventez magazinele de confecţii, de firmă, nici nu se pune problema“, încheie radiologul.

Pacienţii spun că plecarea medicilor peste hotare trage semnalul de alarmă. „Nu e bine. Formăm medici în România şi apoi îi lăsăm să plece. Când vor ieşi şi cei bătrâni la pensie, ce vom face? Tinerii au plecat deja. Pacienţii pe mâna cui rămân? Vom fi nevoiţi să plecăm să-i căutăm în străinătate“, a spus Ion Vitejanu, de 72 de ani, din Runcu. Oferta norvegienilor este valabilă până luni, iar CV-urile se depun la sediul AJOFM Gorj. În spitalul din Oslo se lucrează între şapte ore şi jumătate şi 14 ore pe zi și se cere cunoaşterea limbii engleze.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite