Târgu-Jiu: Criză acută de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele pungi pentru grupa O negativ au fost epuizate astăzi, iar viaţa bolnavilor este pusă in pericol din cauza scăderii stocurilor de sânge. Mulţi dintre puţinii donatori sunt depistaţi cu boli grave, chiar şi cu cancer, pe care le ascund ca să intre în posesia tichetelor de masă.

La Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu-Jiu mai bate acum doar vântul. Numărul donatorilor de sânge a scăzut drastic în această lună, iar primele efecte au apărut de astăzi. Cele două solicitări venite din partea Spitalului Judeţean Târgu-Jiu au golit frigiderul instituţiei, la grupa O negativ.

image

Acum au apărut două cazuri pe O negativ şi trebuie să apelăm la pungile de urgenţă.  La această grupă stăm cel mai prost, dar probleme sunt şi la B negativ şi AB pozitiv. Cert este că se înregistrează cu 150 de donatori mai puţini faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Media zilnică este de 20-24 de persoane, dar abia mai vin  cel mult 14“, a precizat Maria Cazan, directoarea centrului. Donatorii nu recunosc niciodată că vin să doneze lichidul vital pentru bonurile de masă. „E prima dată când donez, dar mă gândesc că îmi prinde bine ziua liberă de la serviciu“, a precizat Georgiana Drancea, o tânără de 29 de ani.

Bolnav de cancer, dornic să doneze sânge

Pe lângă criza de sânge cauzată de lipsa donatorilor, reprezentanţii centrului se mai confruntă cu o altă problemă gravă. „Sunt persoane noi care vin să doneze sânge şi nu sunt sincere când vine vorba de sănătate. Cei care ascund acest lucru pot putea avea probleme postdonare şi pot transmite bolile şi primitorilor. Virusul B şi virusul C sunt cele mai frecvente, dar am avut şi un caz de cancer. Un bărbat a vrut să doneze sânge, dar am aflat de la o cunoştinţă de  boala de care suferă. Este grav pentru că se poate întâmpla să nu-i depistăm“, afirmă Maria Cazan, şefa instituţiei. Potrivit acesteia,  20 la sută dintre cei care se prezintă să doneze sânge sunt declaraţi inapţi, după ce se constată că suferă de diverse boli, printre care şi HIV şi sifilis.  

Bonuri de masă şi analize gratuite

Toţi cei care trec pragul Centrului de Transfuzie Sanguină primesc, în schimb, bonuri de masă în valoare de 64 de lei, un pachet de analize  gratuite, dar şi o zi liberă de la serviciu. Cei care vin să doneze sânge trebuie să aibă între 18 şi 62 de ani şi o greutate de peste 60 de kilograme. Cu cât va scădea numărul donatorilor, cu atât viaţa celor care au nevoie de sânge este în pericol.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite