Târgu-Jiu: Cozi până în stradă la farmacii: „Dacă nu îmi iau reţeta compensată, paralizez!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de târgujieni au aşteptat astăzi ore în şir să-şi cumpere medicamentele compensate. Mai mulţi pensionari s-au aşezat pe scaune în faţa farmaciilor, după ce li s-a făcut rău din cauza căldurii. Oamenii se tem că nu se vor mai primi medicamente compensate de luna viitoare.

Mame care şi-au lăsat bebeluşii singuri acasă, pensionari şi oameni suferinzi de boli cronice au aşteptat  astăzi, de la ora 06.00, să se deschidă farmaciile. Nu toţi au reuşit însă să beneficieze de medicamentele compensate, pe care le aveau pe reţeţe, cei mai afectaţi fiind pensionarii.

image

Dacă nu le iau, paralizez, aşa cum mi s-a întâmplat în anul 2008. Sunt disperată. Stau de la ora 07.00 şi tot nu am reuşit să intru în farmacie. Au trecut trei ore, dar nu plec până nu iau măcar pastilele de inimă. Mi-a dat cineva un scaun să stau jos, altfel cădeam din picioare. Lună de lună ni se întâmplă aşa, dar ca astăzi parcă n-a fost niciodată“, declară Victoria Grecu, o pensionară, în vârstă de 73 de ani.

image

Bătrâna suferă de mai multe boli şi se teme că nu va mai prinde medicamente compensate

 „Murim cu zile“

Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) recunoaşte că plafonul pentru medicamente compensate este foarte redus , fondurile repartizate judeţului Gorj fiind epuizate în urmă cu aproape două luni. „Se ştie că bugetul s-a terminat pentru acest an. Săptămâna asta toate farmaciile eliberează medicamente compensate, dar nu se ştie dacă şi săptămâna viitoare. Plafonul este destul de redus. Luna trecută am primit de la CNAS 1.600.000 de lei, iar pentru luna iulie plafonul este la jumătate. Deci farmaciştii trebuie să elibereze medicamente de fără să depăşească suma de 800.000 de lei. Noua listă de medicamente a intrat în vigoare de azi, unele cu modificări de preţ . Ceaiurile şi suplimentele nutritive s-au scumpit cu 5 la sută. Unele medicamente nu mai pot fi eliberate compensat“, a declarat Gheorghe Cocină, preşedintele CJAS Gorj. „La anii ştia să aştept trei ore în picioare nu-i posibil aşa ceva. Ţara asta nu se va reface nici într-o mie de ani. Bine că se dau, numai să prindem noi.  Eu sufăr de mai multe boli. Cea mai gravă boală pe care o am este cancerul de colon. Nu am încotro, trebuie să stau. Murim cu zile“, a spus Ion Ciobanu.

image

Bătrânii au stat pe scări să nu obosească

În municipiul Târgu-Jiu sunt 74 de farmacii, toate fiind luate cu asalt de oamenii care au primit reţete compensate de la medicii de familie.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite