Târgu-Jiu: Cornel Foanene, jurist de meserie, solist din pasiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua lucrează la o fi rmă de consultanţă pentru accesare de fonduri europene, iar seara cântă alături de membrii formaţiei de muzică populară Simplu.

Cornel a fost crescut de bunici, în comuna Bîlteni. Pasiunea pentru muzică căpătat-o pe când era elev şi participa la serbările şcolare şi numeroase evenimente sau spectacole artistice. În copilărie asculta muzică populară la Radio Oltenia Craiova şi adormea pe melodiile cântate de Ion Dolănescu, Petrică Mâţu Stoian, Ilie Roşu, Maria Ciobanu şi Irina Loghin. La şcoală a fost un elev silitor. A participat la câteva olimpiade şcolare la istorie, geografie, la matematică ajungând la faza pe judeţ. Tatăl lui Cornel a vrut ca fiul său să devină electrician şi, la îndemnul acestuia, a urmat Liceul Industrial din Rovinari, profil Automatizări. Admiterea la facultate a fost momentul decisiv pentru cariera sa, drumul muzicii fiind înlocuit cel al legii. De mai bine de doi ani este jurist la o firmă de consultanţă pentru accesarea fondurilor europene. Cornel spune că legea şi muzica fac casă bună, practicându-le pe amândouă cu mare dăruire şi pasiune.

Soţia l-a sfătuit să nu renunţe la muzică

Am urmat Dreptul pentru că îmi doream să ajung să fac dreptate printre oameni. Chiar dacă am ales să studies legea, nu am dat uitării muzica. Trebuie să recunosc faptul că soţia este cea care m-a încurajat şi m-a sfătuit să-mi canalizez energia spre latura artistică. Un prieten mi-a făcut cunoştinţă cu un solist instrumentist care m-a sprijinit mult, devenind astfel solistul vocal al formaţiei Simplu din Târgu-Jiu. Cântăm în fiecare săptămână, de marţi până vineri. Nu voi renunţa la niciuna dintre aceste două mari pasiuni, deoarece le fac pe amândouă cu mare plăcere“, mărturiseşte Cornel Foanene. Îi apreciază pe marii artişti ai muzicii româneşti, preferatat sa fiind Ioana Radu. Chiar a înregistrat o piesă intitulată „Geaba-I lună, geaba-s stele“, aparţinând regretatei cântăreţe. Tânărul este de doi ani elev al Şcolii Populare de Artă, secţia cantopopular. Face parte din corul bărbătesc al Ansamblului Artistic Maria Lătăreţu. A participat la numeroase festivaluri şi spectacole organizate cu ocazia unor evenimente importante. „Datorită prestaţiei mele în ansamblu, am avut ocazia să-i întâlnesc şi să-i cunosc pe Constantin Enceanu, Petrică Mâţu Stoian şi Niculina Stoican , care sunt şi soliştii mei preferaţi“, încheie Cornel Foanene.

Ai vreo melodie preferată?

Da, îmi place foarte mult melodia „De mic am fost om cinstit“, cântată de artistul Constantin Enceanu. Cred că piesa mă caracterizează.

Ai fi dispus să accepţi o colaborare cu Ansambul Doina Gorjului?


Da, aş accepta fără să stau pe gânduri. Consider că ar fi o rampă de lansare. Mi-aş dori să ajung cât mai sus pe latura artisitică, dar sunt conştient că totul se face prin muncă.

Ce-i place:  Cinstea, seriozitatea şi omenia. Îi place să-şi petreacă timpul dându-I soţiei o mână de ajutor la bucătărie. Este un mare iubitor al muntelui. Adoră călătoriile prin natură şi aerul proaspăt de munte.


Ce nu-i place:  Minciuna. Urăşte oamenii care sunt neserioşi. Lui Cornel nu-i plac conflictele şi, pentru că este o persoană paşnică şi liniştită, nu suportă locurile aglomerate, gălăgia şi haosul.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite