Târgu-Jiu: Constantin Dumitrescu, premiat pentru prospecţiuni geologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctor în inginerie mecanică, a coordonat explorările din regiune, publicând două cărţi.  Acum este responsabil probleme privind situaţiile de urgenţă din Gorj.

A urmat cursurile Institutului de Petrol şi Gaze din Ploieşti, urmându-şi un vis din copilărie. „În locurile mele natale, erau montate două instalaţii de forat de mare adâncime, iar copil fiind, am privit munca bărbătească a sondorilor, dorind să văd cum este să descopere zăcămintele de ţiţei“, spune Constantin Dumitrescu. După absolvirea facultăţii, a fost prioritar în a-şi alege locul de muncă, terminând cu o notă mare. S-a angajat la Înterprinderea de Foraje şi Lucrări Geologice Speciale Bucureşti-Grup Secţii Rovinari. Încă din anul doi de stagiatură, era responabil cu prospecţiunile şi explorările geologice, executând foraje de alimentări cu apă şi suitor de mină, precum şi foarje hidrogeologice în vederea asecării zăcămintelor de cărbune din bazinul Olteniei, pentru o exploatare a lignutului, atât de neceasr Gorjului, cât şi producerii energiei electrice.

De la prospecţiuni în cabinetul de subprefect

„Am desfăşurat lucrări în cinci judeţe, o activitate pe care am coordonat-o destul de bine, ajutând şi judeţul Gorj prin echiparea forajelor de alimentare cu apă cu pompe submersibile cu potenţial de debit şi amplasare la mare adâncime“, adaugă acesta.  În producţie, a trecut prin toate funcţiile, de la şef de secţie până la director în zona Olteniei de Sud. A lucrat în acest domeniu aproape 13 ani, situându-se pe locul întâi în ţară în ceea ce priveşte activitatea întreprinderii care efectua lucrări cu specific în zonă. După producţie , a venit la Primăria Târgu-Jiu, unde a preluat toate serviciile tehnice ale instituţiei, fiind şef al serviciilor Gospodărire Comunală, Tehnic, Investiţii şi Sistematizare, unde a contribuit la sistematizarea zonei centrale pe orizontală, cât şi la efectuarea lucrărilor de infrastructură din municipiu. „În acea perioadă, era o explozie necontrolată a construcţilor şi i-am sfătuit pe colegi să lucreze corect, reuşind să ne îndeplinim toate atribuţile aşa cum trebuie“, precizează acesta. După şase ani de muncă în administraţie, a fost o scurtă perioadă director tehnic la Oficiul Judeţean de Turism. Timp de patru ani, a fost secretar general al Prefecturii Gorj, unde se ocupa de asigurarea activităţii tuturor compartimentelor, birourilor, serviciilor şi direcţiilor din Prefectură. A urmat o altă perioadă de patru ani, când a fost director la Direcţia de Coordonare a servicilor publice deconcentrate. „Am coordonat toate serviciile publice deconcentrate din judeţul Gorj. Am fost numit subprefect în 2005, iar la trei ani, mi s-a aplicat mobilitatea, devenind inspector guvernamental la Secretariatul General al Guvernului României. În prima etapă, am răspuns de judeţul Bacău. Am apreciat munca acelor oameni, sunt foarte ordonaţi. Acum mă ocup situaţiile de urgenţă din judeţul Gorj“, încheie Constantin Dumitrescu.

Câte cărţi şi lucrări aţi publicat?


Am publicat două cărţi din domeniul instalaţiilor pentru prospecţiuni şi explorări geologice, în special pentru cele de alimentare cu apă. Am avut 15 comunicări ştiinţifice prezentate în volumele unor conferinţe per-congrese cu participare naţioanlă şi internaţională la Universitatea Constantin Brâncuşi.

Ce a presupus munca în domeniul proespecţiunilor şi explorărilor geologice?

În primul rând, a trebuit să fiu pregătit în domeniu şi în alte ştiinţe conexe, care m-au sprijinit să rezolv multe situaţii. Cei care lucrează în acest domeniu trebuie să aibă o stăpânire de sine, deciziile trebuie să fie luate cu multă grijă, înrrucât nu este timp de aşteptare la diferitele operaţiuni complexe, care se desfăşoară pe această linie.

Ce-i place

Întotdeauna am iubit ceea ce a fost constructiv, în special partea tehnică. Am privit spre a face ceva util la casa mea, pentru că îmi plac elementele de urbanism şi de piesagistică. Prin toate mijloacele, am căutat să nu mă depăşească noutăţile din domeniul tehnic şi administraţie publică, unde am lucrat peste 20 ani.

Ce nu-i place

Am evitat persoanele conflictuale. Urăsc minciuna şi persoanele care nu au un comportament demn şi nu îşi respectă semenii. Trebuie să ştii să munceşti, să preţuieşti semenii. Nu îmi plac luptele ascunse şi să fac rău cuiva. În viaţa de zi cu zi, nu am suportat să văd dezordinea şi lucrurile nepuse la punct. Am căutat să sfinţesc locurile prin prezenţa mea.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite