Târgu-Jiu: Condiţii occidentale pentru bolnavii psihic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile judeţene au obţinut finanţare pentru un spaţiu nou de primire a adulţilor cu handicap grav. Capacitatea Complexului de Recuperare Neuropsihiatrică pentru Adulţi „Bîlteni“ din Târgu- Jiu va fi mărită cu opt dormitoare, cabinet medical, farmacie, sală de kinetoterapie.

Contractul de finanţare pentru proiectul care prevede extinderea capacităţii prin amenajarea şi modernizarea etajului 3 al Complexului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi Bîlteni, din Târgu-Jiu, a fost semnat în iunie 2010. Valoarea proiectului prin care se urmăreşte extinderea complexului cu încă 40 de locuri se ridică la 973.000 de lei, iar autorităţile judeţene au obţinut o finanţare nerambursabilă, de 698.000 de lei din partea Uniunii Europene.

Zeci de cereri

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, era nevoie urgentă de crearea unui alt spaţiu, înregistrându-se numeroase solicitări de instituţionalizare. „Termenul de execuţie a lucrărilor este de 11 luni. Ele au fost demarate de câteva zile şi constau în amenajarea a opt dormitoare, magazie pentru rufe, cabinet medical, farmacie, sală de kinetoterapie, spaţiu pentru arhivă, sală de activităţi comune, grupuri sanitare şi duşuri pentru pacienţi şi personalul complexului. Va fi montat şi un ascensor electric pentru transportarea persoanelor aflate în cărucior“, a declarat Marius Blendea, managerul proiectului. La sediul complexului au fost depuse cereri de instituţionalizare pentru 42 de persoane, însă spaţiile existente sunt neîncăpătoare. „De la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap de la Debarcader avem 27 de solicitări. Tinerii au depăşit vârsta de 18 ani şi trebuie să-i internăm la noi. Alte 15 solicitări sunt din afara sistemului de instituţionalizare, dar deocamdată nu avem locuri“, a precizat Jana Trunchi, directoarea centrului.

139 de bolnavi, la centrul din Târgu-Jiu


Complexul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Adulţi Bîlteni din Târgu-Jiu funcţionează la capacitate maximă, în prezent fiind internaţi 139 de adulţi cu handicap sever. Şefa instituţiei, Jana Trunchi, este de părere că în scurt timp de la finalizarea lucrărilor toate locurile vor fi ocupate.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite