Târgu-Jiu: Concediile de aşteptare ale minerilor, în aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii aşteaptă un răspuns final în privinţa concediilor de aşteptare (Foto: Arhivă)
Minerii aşteaptă un răspuns final în privinţa concediilor de aşteptare (Foto: Arhivă)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a stabilit că nu există o bază legală pentru concediile de aşteptare. Sindicatele şi administraţia spun că nu este o decizie finală şi că există discuţii la nivelul Ministerului Muncii.

ITM Gorj a comunicat în această dimineaţă răspunsul la solicitarea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) în privinţa introducerii a actului adiţional cu privire la concediile de aşteptare  în contractul colectiv de muncă. George Romanescu, inspectorul-şef al ITM Gorj, a declarat că nu există o bază legală pentru ca salariaţiii din unităţile miniere şi energetice să beneficieze de concediile de aşteptare: „Nu există reglementat în nicio prevedere legală în vigoare această formă de aşteptare. Trebuie să procedeze în consecinţă: decizie de suspendare a contractelor de muncă sau să modifice legea. Nu există bază legală pentru concediile de aşteptare. Am mai făcut observaţia că nu se pot plăti compensaţii băneşti decât pentru condiţii nornale de muncă“.
Constantin Lăzăroiu, directorul de resurse umane din cadrul SNLO, are o altă părere: „Actul adiţional a fost înregistrat la ITM Gorj în data de 8 februarie şi s-a dat aviz de punere în aplicare cu unele observaţii cu privire la plăţile care vor fi acordate de către angajator“.

Peste 600 de posibili beneficiar ai concediilor de aşteptare

Peste 600 de salariaţi de la SNLO, Complexurile Energetice Rovinari şi Turceni au fost identificaţi ca posibili beneficiari ai concediilor de aşteptare. Gheorghe Etăgan, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Naţionale Mine Energie, a precizat că încă sunt discuţii între sindicate, administraţie şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii, iar până la sfârşitul acestei săptămâni se va lua o decizie: „Am primit şi noi în această dimineaţă răspunsul ITM Gorj. Se analizează în continuare aplicarea concediilor de aşteptare. O comisie formată din reprezentanţi ai sindicatelor, administraţiei şi Ministerului Muncii lucrează în permanenţă la o ordonanţă sau un proiect de lege care să legifereze concediile de aşteptare. Până vineri se va stabili“.

Concediul de aşteptare a fost anunţat în urmă cu trei săptămâni, după întâlnirea dintre liderii sindicali şi ministrul economiei, Ion Ariton. Salariaţii care mai au o perioadă de cel mult doi ani până la pensionare pot să rămână acasă în concedii de aşteptare şi să primească 75% din salariul, la care se adaugă 25 % din sporul de vechime.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite