Târgu-Jiu: GALERIEFOTO/ Comuna gorjeană Câlnic, patria berzelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 14 ani, sute de vestitori ai primăverii aleg să petreacă vara în localitatea cu teren mlăştinos şi oameni prietenoşi. În fiecare lună martie, comuna Câlnic este animată de frumoasele înnaripate care îşi reconstruiesc cuiburile pe suporţii metalici, special montaţi de angajaţii Electrica pe stâlpii de curent.

Aşezată la 30 de kilometri de municipiul Târgu-Jiu, localitatea a ajuns cunoscută în judeţ după ce, în urmă cu 14 ani, un cârd de berze s-a oprit pe ogoarele locuitorilor. De atunci, în fiecare an, în luna martie, ele sosesc din ţările calde şi oricine trece prin satul Câlnic în acea perioadă le poate vedea cum îşi construiesc cuiburile pe  stâlpii de curent electric.

image

Pe lângă ospitalitatea celor mai mulţi dintre săteni, păsările călătoare găsesc la Câlnic multe bălţi şi râul Tismana, care le oferă hrană din belşug. Localnicii spun că, anul acesta, păsările au poposit în sat chiar în ziua de Bunavestire.

image

Primul cârd era format din vreo 30 berze. S-au învârtit câteva ceasuri deasupra satului şi apoi fiecare pasăre şi-a ales locul. De obicei, berzele îşi ocupă vechiul cuib, atât cât rămâne din el, şi încep să adune cârpe şi coceni să-l refacă. Chiar şi vrăbiile îşi fac căsuţele lor sub cuiburile berzelor. Anul trecut o barză venea către cuibul ei şi, la un moment dat, i-a scăpat din cioc un şarpe mare exact la poarta fetei mele. Suntem  mândri de ele. Şi eu am un cuib pe stâlpul din faţa porţii. Masculul se aşază pe casa mea şi supraveghează cuibul“, a spus Sanda Şerbulescu, în vârstă de 56 de ani. Păsările au depus ouăle în aprilie, iar acum sunt în perioada de clocire.

Berzele, alinare pentru bătrânii rămaşi singuri

Este foarte frumos să priveşti cum îşi hrănesc puii. Sunt descurcăreţe, umblă pe câmp după mâncare şi apoi aruncă hrana în ciocul puilor. Cea mai interesantă perioadă este când puii fac antrenament în cuib, încercând să zboare“, a mai spus Sanda Şerbulescu. Unii dintre bătrânii satului au rămas singuri şi îşi alină singurătatea privind berzele.

image

Maria Ciocârlie, de 81 de ani, spune că se bucură când o mai vizitează prin gospodărie câte o pasăre în căutare de hrană. Cu toate că în folclor barza este pasărea care aduce bebeluşi, bătrânii spun că în satul lor tinerii nu mai fac copii din cauza crizei.

„Vecinul a distrus cuibul, dar barza l-a făcut la loc“

În satul Câlnic sunt şi oameni care se simt deranjaţi de păsări din cauză că le fac mizerie la poartă. Ei spun că în trecut se făceau vinovate de întreruperea curentului. De doi ani angajaţii de la Electrica au montat cadre metalice deasupra stâlpilor pentru construirea cuibarelor.

image

Sunt păsări care nu fac rău oamenilor şi nici recoltei. Vecinul meu a încercat să distrugă cuibul de la poarta casei lui din cauza mizeriei făcute de barză, dar ea şi l-a construit la loc“, a spus Gheorghe Şerban, un sătean, de 81 de ani. Specialiştii spun că satul Câlnic a devenit locul cu cea mai mare populaţie de berze, 2oo de păsari.

image

Se găsesc şi pe traseul Padeş- Polovragi, dar la Câlnic este cea mai mare densitate, deoarece terenul este mlăştinos, iar berzele îşi găsesc uşor hrană. Ele sunt inventariate o dată la patru ani“, a declarat Elisabeta Juveloiu, şefa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite