Comisia Ministerului Sănătăţii a dat verdictul în cazul fetei care a murit în urma unei injecţii: „Pacienta a fost insuficient investigată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a prezentat concluziile raportului de control de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Ministrul Cseke Attila a dispus ca raportul să fie transmis şi la Parchetul Judeţean Gorj pentru investigarea cazului.

UPDATE, ora 15.00

Reacţia medicilor gorjeni după raportul Ministerului Sănătăţii

„Consider că degeaba se fac valuri acum dacă nu avem rezultatele probelor biologice de la Mina Minovici. Cred în continuare că s-a procedat corect. Doctoriţa Braia nu a eliberat nici un document medical pentru că fata era în proces de investigare medicală. Chiar în acea dimineaţă trebuia să i se facă o radiografie pulmonară, nu a mers aparatul în zilele anterioare şi de aceea a fost reprogramată. În ceea ce priveşte acordarea primului ajutor şi manevrele de resuscitare, s-a procedat foarte corect. Legat de partea cu echipa de resuscitare, oare Arafat nu ştie că la UPU nu există aşa ceva? Nu sunt medici. Aceasta este realitatea. Sunt disfuncţionalităţi, ministerul le cunoaşte şi nu ştiu de ce acum îl găsesc vinovat pe cel mai mic din acest lanţ adică pe cei de pe secţie”, a declarat Gheorghe Stanciu, şeful secţiei ORL, din Târgu-Jiu.

„Nu vom putea avea medici care să facă echipă de resuscitare. Ne-ar trebui trei medici pe tură la UPU, ceea ce este exclus. Ei ar trebui să stea permanent, la fel ca pompierii. Nu avem aceste condiţii. Într-adevăr aparatura este veche şi este adevărat că acel defibrilator nu se regăseşte în contract de mentenanţă. A fost omis acest aspect, numai că vă asigur că nu este deteriorat. Este vorba despre o mufă, o problemă mică. S-a rezolvat şi s-au putut face şocuri electrice. Vom lua măsurile care se impun, din punct de vedere organizatoric şi vedem cum facem să mai schimbăm câte ceva să nu se mai repete”, a precizat Constantin Pălivan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean. 

„Testarea la antibiotic nu a fost documentată"

Comisia Ministerului Sănătăţii a verificat cazul pacientei în vârstă de 17 ani, care a decedat pe data de 10 august, la Secţia ORL, din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu. Din echipa de verificare au făcut parte medici primari de terapie intensivă şi urgenţă şi reprezentanţi ai direcţiei de control şi audit din cadrul instituţiei.

„Comisia a descoperit, în cazul petrecut la spitalul din Târgu-Jiu grave deficienţe în ceea ce priveşte gestionarea problemelor organizatorice, dar şi medicale. Conform raportului întocmit de către Comisia de control, pacienta, care s-a internat în spital prin circuitul de admitere a pacienţilor cronici în vederea unei intervenţii chirurgicale programate, a fost insuficient investigată. Pacientei i s-a prescris medicaţie fără a se respecta protocoalele de Profilaxie antibiotică perioperatorie.

Conform aceluiaşi document, testarea la antibiotic nu a fost documentată şi nu a fost respectat protocolul de resuscitare cardio-respiratorie, acest document nefiind cunoscut de către cadrele medicale care au gestionat cazul. De altfel, spitalul nu are desemnată o echipă de resuscitare cardio-vasculară, aşa cum prevăd protocoalele şi normele legale aflate în vigoare în domeniu. Unitatea sanitară nu deţine echipament standard pentru resuscitare cardio-pulmonară intraspitalicesc, iar echipamentele de defibrilare de la nivelul secţiei ATI sunt necorespunzătoare, acestea nefiind verificate. Defibrilatorul declarat ca utilizat la caz este deteriorat, neverificat şi nu se regăseşte în contractul de mentenanţă. La data întocmirii raportului nu au fost disponibile rezultatele examinărilor histopatologice şi toxicologice”, se precizează în raportul Ministerului Sănătăţii.

„Pacientei i s-a prescris medicaţie fără a se respecta protocoalele de Profilaxie antibiotică perioperatorie"

image

Documentul a fost trimis la Consiliul Judeţean Gorj, în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, pentru remedierea deficienţelor şi dispunerii sancţiunilor administrative. Raportul va fi transmis Colegiului Medicilor din România pentru investigarea aspectelor medicale şi a unei eventuale culpe medicale. Părinţii Mădălinei vor să se facă dreptate. „Am pierdut totul, nu ştiu la ce mai trăiesc pe pământ, dar să se facă dreptate. Să ştiu din ce cauză şi ce s-a întâmplat cu fiica mea”, a spus Elisabeta Tulic, mama Mădălinei.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite