Târgu-Jiu: Ciprian Botănel, pianistul pasionat de literatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elev la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Târgu-Jiu, a fost premiat recent la un concurs internaţional de pian. În timpul liber, adoră să citească.

Băieţelul provine dintr-o familie numeroasă, cu şapte copii, unde muzica este la loc de cinste. Părinţii l-au înscris la Liceul de Muzică şi Arte Plastice Constantin Brăiloiu, la profesoara Mihaela Sanda Popescu, la fel ca şi pe frăţiorul lui mai mare, Radu Botănel, olimpic la pian.„Părinţii l-au adus pe Ciprian la mine să-l testez la pian înainte de a-l înscrie la şcoala de muzică. Copilul a dovedit de atunci calităţi muzicale care s-au confirmat pe parcurs“, spune profesoara Mihaela Popescu.

Premiat la Concursul internaţional Orpheus


Încă din clasa întâi a început să participe la audiţiile organizate de secţia de pian, dar şi la unele manifestări ale şcolii. Talentul îl moşteneşte de la mama sa, înzestrată cu o fină ureche muzicală. Aceasta a studiat mai mulţi ani vioara şi a ţinut ca măcar unii dintre fiii săi să cânte la un instrument. Ciprian este la început de drum, însă a dovedit că este capabil şi stăpâneşte pianul după ce a fost premiat la un concurs internaţional. Astfel, în clasa a doua, micul artist a obţinut menţiune la Concursul internaţional de interpretare Orpheus din Târgu-Jiu, competiţie la care au participat zeci de elevi din judeţ, din ţară, precum şi din străinătate, iar din juriu a făcut parte şi un profesor de pian din Serbia. Deşi este un copil destul de timid, profesoara de pian este uimită de mânuţele care-i alunecă vertiginos pe clape. „Ciprian este un copil care studiază cu perseverenţă, de aceea uneori îl las să ia singur decizii. Încerc să-l las să se descurce singur. Este un băieţel pentru care cuminţenia se asociază întotdeauna cu înţelegerea. De multe ori există riscul de a categorisi drept cuminţi copiii care se supun unor indicaţii pe care încă nu le-au înţeles. Eu îi admir pe cei care ştiu ce vor, deşi par un pic rebeli la început, şi încerc să îi încurajez să îşi exprime personalitatea“, mai adaugă profesoara lui Ciprian.

Vrea să urce în şa

Dedică pianului mult timp şi spune că va exersa mult mai mult de acum încolo ţinând cont că se pregăteşte pentru olimpiada şcolară din clasele III-VIII. Alte două pasiuni ale lui Ciprian sunt lectura şi desenul. Adoră să deseneze peisaje şi animăluţe. „Îmi plac caii şi aş vrea ca atunci când voi creşte să învăţ să călăresc“, spune Ciprian Botănel. Este premiant din clasa întâi, fiind lăudat de către părinţi şi dascăl. La ora de română el povesteşte cel mai bine, pentru că îi place enorm să citească.

Ai un pianist preferat?

Da, o apreciez pe fosta mea colegă de liceu, Miruna Popescu, pentru că am auzit-o de câteva ori cântând şi mi-a plăcut. Am auzit că acum este studentă la Universitatea de Muzică din Cluj.

 Spui că îţi place lectura. Ce ai citit ultima oară?

Ultima oară am citit cartea Robin Hood de Alexandre Dumas, iar acum citesc aventurile lui Tom Sawyer de Mark Twain. Îmi plac foarte mult legendele şi poveştile cu aventuri.


Ce-i place: Muzica clasică şipreclasică. În timpul liber adoră să joace fotbal împreună cu fraţii săi. În epoca în care toţi băieţii îşi doresc maşini, Ciprian este pasionat de cai, animale pe care le respectă
foarte mult.

Ce nu-i place:  Răutatea oamenilor, invidia colegilor şi minciuna. Nu-i place orezul, în schimb adoră la nebunie tortul cu frişcă pe care mama sa îl prepară la fiecare sărbătoare. Urăşte să fi e cicălit.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite