Târgu-Jiu: Ciobanii îngraşă mieii în ajunul Paştelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii de oi se tem că, de sărbători, nu vor avea clienţi din cauza mieilor prea slabi. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj anunţă că vor fi sacrificaţi aproape patru mii de miei, mai firavi decât anul trecut.

Oierii se confruntă cu o situaţie fără precedent. Dacă în anii trecuţi aceştia înregistrau un profit record din vânzarea mieilor, de această dată ciobanii sunt convinşi că mieii, mult sub greutatea normală, nu vor atrage niciun client. Mihai Pleşa, un cioban de la Târgu-Jiu, afirmă că anul acesta va scoate pe piaţă miei de doar şase kilograme şi asta din cauza iernii prea lungi şi geroase.

„Am cinci sute de oi şi o sută de capre. Suntem în pierdere, pentru că iarna trecută am investit nişte bani cu cu creşterea lor. Anul ăsta avem ghinion pentru că iarna a fost lungă şi abia săptămâna asta am ieşit cu mieii la păscut. Sunt prea mici şi prea slabi pentru masa de Paşte. Nu ştiu dacă voi scoate la vânzare 30 la sută din ei. Nu cred că o să ne alegem cu nimic, ba mai mult este posibil ca gorjenii să mănânce carne adusă din străinătate“, mărturiseşte ciobanul. Acesta nu este singurul oier nemulţumit. „Mă duc cu mieii la păscut şi ziua şi noaptea dar iarba e măruntă, îi îngraş pe ultima sută de metri“, spune Pantelică Simion, un cioban din Preajba. 

Preţurile rămân neschimbate

Conducerea Direţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj a anunţat că preţul unui kilogram de carne nu va fi mai mare faţă de anul trecut. Ion Iliuţă, directorul instituţiei a declarat că „Este posibil ca să apară mai puţini ciobani în centrele de sacrificare din cauză că au miei la jumătatea greutăţii normale. Preţurile nu se vor scumpi din cauza crizei care a devenit din ce în ce mai acută în Gorj. În 2009, ciobanii au ajuns să dea carnea de miel şi cu 10 lei“.

Anul trecut, au fost sacrificaţi, în centrele special amenajate din judeţul Gorj, peste patru mii de miei. 

Patru centre de sacrificare

În judeţul Gorj vor fi amenajate patru centre de  sacrificare a mieilor în Târgu-Jiu, Rovinari, Motru şi Novaci. În municipiul Târgu-Jiu carnea de miel poate fi achiziţionată începând cu 29 martie din Piaţa Litovoi. Avizarea spaţiilor, în vederea sacrificării animelelor,  se solicită de către primării cu zece zile înainte de sărbători.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite