Târgu-Jiu: Cinci ore de audieri în dosarul Petrila: „Am supravieţuit în urma exploziei, dar azi am retrăit acele momente"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce inculpaţii din dosarul Petrila au fost audiaţi aseară la Târgu-Jiu, magistraţii au stabilit  un nou termen pentru data de 15 iunie.În cadrul şedinţei de la Gorj, supravieţuitorii tragediei de la mina din Valea Jiului au retrăit momentele cumplite din timpul exploziei.

Aurelian Necula, fostul director al minei Petrila, Gheorghe Roşu, fost inginer-şef cu securitatea şi sănătatea în muncă şi Ştefan Dan Ungur, fostul şef al staţiei de salvare minieră, au fost audiaţi aseară la Judecătoria Târgu Jiu. Aceştia sunt învinuiţi de vătămare corporală din culpă, ucidere din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţia muncii în cazul accidentului din data de 15 noiembrie 2008, când 13 mineri au murit şi alţi 15 au fost răniţi. Cei trei inculpaţi au  povestit cu lux de amănunte momentele dinaintea şi din timpul tragediei, declarându-se nevinovaţi.

Aurelian Necula (foto stânga) şi Ştefan Dan Ungur (foto dreapta)

image

Sunt acuzat pe nedrept de ceea ce s-a întâmplat şi este vorba despre fabricarea unor vinovăţii. Eu n-am dat dispoziţie de intrare a salvatorilor în subteran“, a declarat Aurelian Necula, fostul director al minei Petrila. „Ce minte animalul!“, a spus unul dintre colegii  minerilor decedaţi, chiar în timpul şedinţei de judecată. Rudele celor care au murit în urma exploziei s-au abţinut cu greu să nu intervină.

Foto: Silvia Bâlbă, soţia unuia dintre minerii decedaţi

image

Cerem dreptate. Soţul meu aveam 38 de ani când a murit. Era în concediu  şi domnul Ungur l-a chemat de-acasă. S-a întâmplat imediat după botezul băieţelului nostru. Să-mi dea soţul înapoi. Am rămas singură cu doi copii. Este mai bine că se judecă la Târgu-Jiu, după două infăţişări se mişcă ceva. Acum au cerut să se facă expertiză ca să găsească mortul băut şi vinovat, dar li s-a respins cererea“, a declarat Silvia Bâlba, soţia şefului de secţie care a intrat în mină să-şi salveze colegii, însă, din păcate, şi acesta  a decedat în urma deflagraţiei.

Supravieţuitorii de la Petrila au retrăit momentul exploziei


Doi dintre cei care au supravieţuit în urma exploziei de la mina Petrila au asistat la şedinţa de judecată, retrăind momentele cumplite din timpul tragediei.

Foto: Nicolae Alexa, unul dintre supravieţuitori

image

Fiecare secundă mi-o amintesc şi nu pot să uit aşa ceva. Am retrăit clipele acelea cumplite. Focul era aprins cu o săptămână înainte, iar cine nu intra în subteran era ameninţat că va fi dat afară, la suprafaţă, unde primeai un salariu mai mic. A fost foc endogen”, îşi aminteşte Nicolae Alexa, în vârstă de 30 de ani, unul dintre supravieţuitorii de la Petrila. La sfârşitul şedinţei de judecată, fostul director al Minei Petrila i-a spus judecătorului că a fost prea dur cu el.

image

Trebuia să luaţi atitudinea celorlalţi inculpaţi. Aici nu suntem la piaţă şi sunteţi inculpat, nu director sau alt angajat de acolo“, l-a avertizat magistratul târgujian pe Aurelian Necula. Alţi 200 de martori vor fi audiaţi în acest dosar.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite