Târgu-Jiu: Cinci angajaţi ai DGASPC Gorj au câştigat procesele de recupererare a sporurilor tăiate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii cinci angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj au câştigat procesele intentate împotriva instituţiei. Lucrătorii trebuie să primească înapoi sporul de 75% pentru condiţii periculoase, care a fost tăiat ca urmare a solicitării Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale.

Maria Sanda, educatoare la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap din Târgu-Jiu, este printre primii angajaţi care au câştigat procesul cu instituţia în cadrul căreia lucrează. A fost nespus de bucuroasă la aflarea veştii, pentru că are mari probleme salariale, fiind deja restantă la plata ratelor bancare. Ea primeşte acum un salariu de 800 de lei, cu jumătate mai mic faţă de cel pe care îl primea înainte de tăierea sporurilor şi altor drepturi. „M-am bucurat foarte mult atunci când am auzit că am câştigat procesul, pentru că nu mai puteam să trăiesc din salariul pe care îl primesc acum. Am o rată la bancă de 400 de lei pe lună, pentru că am făcut un împrumut atunci când aveam retribuţia mare, şi mai plătesc 200 de lei pe transport, pentru că vin la serviciu de la Urdari, aflat la o distanţă de 50 de kilometri. Înainte primeam un salariu de aproape 1400 de lei plus indemnizaţie de prevenţie pentru achiziţionarea de medicamente, normă de hrană şi de transport. Măcar să-mi dea sportul pe care l-am pierdut“, ne spune Maria Sanda. Aceasta precizează că are mai multe colege de serviciu care merg să muncească prin sat cu ziua pentru a mai face rost de bani. Cele cinci sentinţe sunt definitive şi executorii, astfel încât pot fi puse în executare, dar pot fi atacate cu recurs la Curtea de Apel.
Angajaţii Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap au în grijă copiii cu handicapuri neuropsihice şi locomotorii severe, unii dintre ei fiind dosebit de violenţi.

Rata la bancă mai mare decât salariu

Marilena Bistreanu, liderul de sindicat din cadrul Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap, spune că există salariaţi care sunt remuneraţi cu 600 de lei, iar valoarea ratei bancare depăşeşte salariul pe care îl primesc: „Infirmierele au ajuns să primească un salariu de 600 de lei, uiar mule dintre ele au rata la bancă mai mare decât salariul. Lucrează în condiţii foarte periculoase şin cred că niciun lucrător nu a scăpat să fie lovit de asistaţi“.

Toţi angajaţii au deschis acţiuni în instanţă

Toţi cei 1085 de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au dat în judecată instituţia pentru recuperarea sporurilor tăiate. Laurenţiu Diaconescu, director executive adjunct al DGASPC Gorj, se aşteaptă ca toţi salariaţii să câştige procesele: „Într-o lună, cel mult două, vor fi admise toate acţiunile din instanţa de judecată. Cele douiă acte normative prin care au fost anulate sporurile sunt aberante. Sporurile au fost anulate din luna februarie a acestui an“.

Pete 8,8 milioane de lei pentru plata sporurilor

Suma necesară pentru acrodarea sporurilor anulate este de 8,8 milioane de lei  „Vom solicita fonduri la Consiliul Judeţean Gorj pentru a le acorda oamenilor drepturile băneşti câştigate prin hotărâri judecătoreşti. Au fost discuţii şi se vor găsi fondurile necesare, pentru că hotărârile judecătoreşti trebuie respectate“.

În cazul în care toţi salariaţii îşi vor recupera sporurile în instanţă, suma necesară pentru acordarea drepturilor băneşti este de peste 8,8 milioane de lei “.



Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite