Târgu-Jiu: Centru modern pentru persoanele cu handicap într-o centrală dărăpănată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria municipiului Târgu-Jiu a reuşit să obţină aproximativ 600.000 de euro pentru Centrul de zi Christian. Banii au fost obţinuţi prin Agenţia Regională de Dezvoltare şi vor fi folosiţi pentru amenajarea unui spaţiu de asistenţă pentru persoanele cu handicap.

Peste 1.200 de persoane cu handicap, cu vârste cuprinse între 15 şi 85 de ani vor beneficia de serviciile noului centru. Centrul va funcţiona în fosta centrală termică din cartierul Mioriţei, care va fi reabilitată şi modernizată, toate dotările fiind asigurate prin proiect. Centrala se află într-o stare de degradare avansată. Centrul de zi Christian va asigura incluziunea socială a acestor  categorii vulnerabile şi va contribui la creşterea calităţii vieţii persoanelor, la îmbunătăţirea comunicării şi informării asupra drepturilor şi beneficiilor serviciilor sociale, la îmbunătăţirea managementului şi organizarea sistemului de furnizare a serviciilor sociale şi la facilitarea participării tuturor actorilor sociali la dezvoltarea sistemului de servicii sociale. „Durata de implementare a programului este de 19 luni. Va fi un centru modern, la standard europen“, a precizat directoarea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia,  Marilena Bogheanu.

Investiţii din fonduri europene

Asociaţia Persoanelor cu Handicap din Oltenia a câştigat licitaţia pentru furnizarea serviciilor de către Centrul de zi Christian. Mircea Andrei, preşedintele asociaţiei, spune că înfiinţarea unui astfel de stabiliment este binevenită: „Este un lucru extraordinar pentru că acest centru modern este în beneficiu persoanelor cu dizabilităţi. Serviciile oferite vor consta în activităţi de socializare, de petrecere a timpului liber, socio-culturale, de utilizare a calculatorului, de recuperare prin exerciţii fizice, consiliere şi recreere. În judeţul Gorj există doar un singur club pen tu persoanele cu handicap dar de dimensiuni reduse, care funcţionează în cadrul asociaţiei“.
Primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, a spus că 90% din investiţii provin din fonduri europene: „Prin serviciul de specialitate al Primăriei am insistat şi am reuşit să obţinem bani pentru foarte multe proiecte. Iată că am semnat alte două proiecte, care vizează amenajarea a două spaţii pentru persoanele cu handicap şi pentru îngrijirea copiilor. Mă bucur foarte mult, am demonstrat că, atunci când se vrea, se poate. Aproximativ 90 la sută din investiţiile care se vor desfăşura începând cu acest an vor fi rezolvate cu bani din fonduri externe“, a precizat primarul Florin Cârciumaru.

Primăria a depus 9 proiecte

La nivelul judeţului Gorj, au fost depuse 99 de proiecte la Agenţia Regională de Dezvoltare. Numai reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu au trimis nouă proiecte, în valoare de 36 de milioane de euro. Printre proiectele vizate, se numără înfiinţarea a patru centre pentru categoriile defavorizate şi renovarea Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite