Cel mai tânăr arbitru din Liga a III-a vrea să calce pe urmele lui Howard Webb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gorjeanul Sorin Costreie visează să împartă dreptatea în cadrul unui campionat mondial sau european. Pasiunea pentru fotbal a descoperit-o la o vârstă fragedă, iar la 11 ani a ascultat sfatul tatălui său şi s-a înscris la Pandurii.

Cariera de fotbalist a început-o sub îndrumarea antrenorului Constantin Andriucă, despre care are numai cuvinte de laudă. Calităţile sale deosebite ca fundaş central au făcut ca patru ani mai târziu să se antreneze sub comanda lui Emil Săndoi, pe vremea când formaţia gorjeană Pandurii Târgu-Jiu evolua în Liga a II-a. Visul de a avea o carieră de fotbalist i-a fost spulberat însă la 15 ani şi jumătate, când a suferit o accidentare la glezna dreaptă.

„O lună şi jumătate am avut piciorul în atelă şi apoi în ghips. Mi-am dat seama că nu mai pot să joc fotbal, întrucât îmi era teamă de contactul fizic cu ceilalţi jucători şi de o eventuală recidivă. La 17 ani şi jumătate m-am hotărât să urmez cursul de arbitri de fotbal, din dorinţa de a rămâne alături de acest sport. Primul meci pe care l-am arbitrat a fost la Târgu-Cărbuneşti, la juniori. Am avut foarte mari emoţii, dar după primele minute de joc am început să îndragesc din ce în ce mai mult arbitrajul. Am început ca asistent, dar după câteva jocuri am trecut la centru şi am început să oficiez ca şi arbitru“, mărturiseşte tânărul de 22 de ani.

Idolul său, Howard Webb

În 2008 a obţinut categoria a II-a şi a început să arbitreze în Liga a V-a. După un an în care a activat la acest nivel, în martie 2009, în urma unui examen susţinut la Craiova, a obtinut categoria I şi dreptul de a arbitra în liga a IV-a. „Am arbitrat peste 40 meciuri la acest nivel, iar în toamna anului trecut, în urma examenului susţinut la Bucureşti, am reuşit să promovez la Liga a III-a. Cel mai frumos moment din cariera mea de până acum a fost acela în care am fost sunat de membrii Comisiei Centrale a Arbitrilor, care m-au anunţat că am fost promovat în Liga a III-a. Debutul a fost la partida FC Caracal - Prometeu Craiova, pe 26 martie 2011. Este important că am posibilitatea să fiu observat de foşti mari arbitri şi de oameni importanţi din fotbal“, mai spune Sorin Costreie. 

Acesta susţine că pe teren îşi concentrează toată atenţia, astfel încât, la finalul meciului, oficialii ambelor echipe să-i strângă mâna. Tânarul arbitru se vede evoluând peste şase ani în Liga I: „Vorbind despre viitor, voi depune toate eforturile pentru a activa la cel mai înalt nivel, pentru a obţine ecusonul FIFA. Marele vis este să arbitrez şi la un campionat mondial sau european“.

În acest an, târgujianul a absolvit doua facultăţi: cea de Ştiinţe Economice, dar şi cea de Educaţie Fizică şi Sport. Preferatul său este Howard Webb.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite