Târgu-Jiu: PORTRET/ Cel mai de seamă oier din Târgu-Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este cel mai de seamă cioban din Târgu-Jiu. Ion Moianu are 120 de oi şi este oierul cu cele mai multe mioare din oraşul lui Brâncuşi.

Creşterea oilor reprezintă o tradiţie în familia lui. Tatăl lui Ion Moianu a fost cioban şi îşi lua împreună cu el în perioadele de transhumanţă. Astfel, Ion Moianu a colindat munţii de mic copil alături de tatăl său şi de turma de mioare. Oierul a cumpărat un saivan în apropierea locuinţei sale, unde are 120 de mioare de rasă ţurcană. Atunci când vine la el uită de toate problemele pe care le are. Animalele îi aduc o mare mângâiere sufletească şi nu ar putea să trăiască fără ele. Le cunoaşte pe fiecare în parte şi le ştie modul de comportament. Unuia dintre miei care nu prea avea şanse mari de a trăi după naştere i-a dat lapte cu siringa timp de trei zile, iar acum a crescut şi este foarte vioi. Ion Moianu se simte fericit atunci când se află printre oile lui. „Dacă sunt supărat şi vin la ele, uit de toate probleme pe care le am. Mă liniştesc atunci când le privesc şi mă ocup de îngrijirea lor“, ne spune oierul. În localitatea Preajba, care face parte din municipiul Târgu-Jiu, creşterea oilor a fost o activitate de bază. Colectivizarea a distrus această ocupaţie străveche. Oamenii nu au mai avut voie să deţină animale, aşa că au fost nevoiţi să renunţe la ele. Ion Moianu nu a putut renunţa la oi şi a acceptat sacrificiul de a da statului la un preţ derizoriu un anumit număr de animale.

A fost arestat din cauza oilor

În timpul regimului comunist a avut în jur de 50 de oi. Creşterea acestora i-a adus şi necazuri. În vara anului 1986 a cumpărat peste o tonă orz de la nişte doljeni, în condiţiile în care exista o lege comunistă care impunea că orice persoană nu are voie să deţină o cantitate ce depăşeşte 42 de kilograme. Ion Moianu a fost turnat de către un localnic, iar peste puţin timp miliţienii au fost la poarta lui şi a fost arestat. A stat după gratii timp de două luni alături de infractori periculoşi. Oamenii legii l-au pus în libertate, însă Ion Moianu constatat că a încărunţit rapid în timpul petrecut în arest. „Miliţianul care m-a arestat a fost dat afară. Procurorul nu a înţeles cum a m fost arestat în condiţiile în care eu aveam nevoie de hrană pentru animalele pe care le dădeam la stat şi a cerut să fiu pus în libertate“, ne spune Ion Moianu.

Nu a avut concediu

Ion Moianu a lucrat ca electrician la mai multe unităţi economice din Gorj, dar, în fiecare zi, după terminarea programului de lucru, începea o altă muncă, cea de îngrijire a animalelor. Aşa a muncit toată viaţa, astfel încât nu a avut timp de concedii. Nu au regretat că a făcut toate aceste sacrificii, pentru că a reuşit să lase ceva în urma lui: o casă frumoasă şi o situaţie materială stabilă. Doar din salariile pe care le-au primit nu ar fi putut să facă toate aceste lucruri, iar în timpurile actuale nu ar fi putut să trăiască doar din pensiile pe care le primesc.

Întrebări si răspunsuri

Care este cea mai mare nemulţumire?
Mă deranjează că autorităţile statului nu-i ajută destul de mult pe crescătorii de animale. Este cel mai mare of pe care îl am este legat de faptul că nu există un târg de animale, astfel încât cei care se ocupă de creşterea animalelor cad în plasa bişniţarilor. 

Aţi realizat multe în viaţă de pe urma oilor?
Am făcut o casă frumoasă, iar banii au provenit în cea mai mare parte din creşterea oilor. Am vândut aproape 300 de oi şi banii obţinuţi i-am folosit la construcţia casei. Doar din salariile pe care le primeam nu puteam să o ridicăm. Olile ne aduc un venit în plus pentru că doar din pensiile pe care le primim nu ne-am fi putut descurca.

Profil

Născut. 9 noiembrie 1944, în Târgu-Jiu
Studii. Şcoala de maiştri din Craiova
Experienţă. Creşte animale de mic copil.
Familie. O fiică şi un nepot.

Ce-i place
„Muzica populară din zona Ardealului pentru că acolo am rădăcinile. Apreciez oamenii harnici şi cinstiţi. Îmi place buna organizare în viaţa de zi cu zi, atât în familie, cât şi în comunitatea din care facem parte“.

Ce nu-i place

„Nu suport minciuna şi furtul, indiferent de cine ar fi vorba. Nu îmi place oamenii care vorbesc mult şi nu fac nimic. Felul cum sunt trataţi de către guvernanţi atât agricultorii, cât şi crescătorii de animale“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite