Târgu-Jiu: Nicuşor Micşoniu caută comori ale folclorului autentic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o voce de excepţie, dar şi reale aptitudini de culegător de folclor, Nicuşor Micşoniu a reuşit să pună în lumină melodii unice descoperite în Gorj şi Mehedinţi.

A copilărit în satul Malarişca din Drobeta Turnu-Severin, un loc despre care are numai cuvinte de laudă.

„Este un sat de munte izolat, dar foarte frumos. Îmi plăcea să petrec vacanţele la bunicii mei, Malarişca pentru mine era un colţ de rai“, mărturiseşte interpretul.

A făcut şcoala generală şi liceul în Severin, apoi a studiat trei ani la Colegiul Universitar din Craiova, pentru ca ulterior să urmeze Facultatea de Litere în Bucureşti. Talentul în muzica populară i-a fost descoperit la o vârstă fragedă, Nicuşor bucurându-se de succes chiar de la prima sa apariţie pe scenă.

„Eram în clasa a VIII-a şi am cântat la serbarea şcolii, împreună cu profesorul de matematică, o piesă din folclorul mehedinţean“, povesteşte solistul de muzică populară, absolvent al Şcolii Populare de Artă din Severin. „Am sacrificat copilăria pentru muzică, dar nu regret. Încă din generală, colindam zona de nord a Mehedinţiului cu reportofonul la mine. Am stat de vorbă cu mulţi rapsozi, care au interpretat pentru mine cântece vechi şi deosebite, pe care nu le mai auzisem“, povesteşte Nicuşor Micşoniu.

Are talent de compozitor

Tânărul a dovedit că are, pe lângă o voce de excepţie, şi talent de compozitor, el scriindu-şi singur texte apreciate de public. A câştigat premiul I la Festivalul Internaţional „Cântecele românilor de pretutindeni“, organizat la Severin, şi s-a clasat pe primul loc la Festivalul Viei şi Vinului, de la Vânju Mare. Tot locul I l-a obţinut şi la „Narcisa de Aur“, de la Piteşti, iar rezultatele excepţionale nu s-au oprit aici. După ce a absolvit facultatea, tânărul a fost învăţător timp de cinci ani, în Baia de Aramă, unde a continuat să culeagă folclor. În urmă cu doi ani a ajuns pe meleagurile Gorjului, tot la chemarea pasiunii pentru folclor. „Am ales să vin în Târgu-Jiu, pentru Ansamblul Profesionist Doina Gorjului, unde am descoperit oameni consacraţi, care m-au ajutat enorm“, se destăinuie Nicuşor.

Primul album, „Anul ăsta Doamne-i bine“, a apărut în 2005 şi conţine 15 piese compuse de el. A urmat al doilea, „Taci muiere, taci!“, care a fost de asemenea un succes. „Când am compus «Taci , muiere, taci!», nu mi s-a părut a fi o piesă care să prindă la public, dar, odată cu apariţia pe piaţă, a fost clasată, într-un timp foarte scurt, în piesele favorite ale ascultătorilor. La primele albume am colaborat cu dirijorul Aurel Blondea, iar la cel care va apărea de Paşte colaborez cu prim-dirijorul Marcel Parnica“, încheie artistul.

De opt luni, Nicuşor Micşoniu este şi prezentatorul emisiunii „Izvor de cânt şi dor“, găzduită de un post gorjean de televiziune.

întrebări şi răspunsuri

Ce proiecte ai pentru viitor?
În primul rând, un album care va ieşi pe piaţă în apropierea Paştelui. Se intitulează „Ia-mă, Doamne, ia-mă“. Albumul conţine 19 piese, foarte antrenante, cuprinzând aproape toate temele găsite în popor. Sunt 16 piese compuse de mine şi trei în colaborare cu ansamblul. Mai am două albume compuse integral de mine,
în 2005 şi 2009.

De câţi ani cânţi muzică populară?
În clasa a II-a am descoperit pasiunea pentru muzica populară şi de atunci cânt. De o lună sunt angajat la Ansamblul Profesionist Doina Gorjului, însă colaboram de o jumătate de an cu această instituţie culturală de prestigiu.

ce-i place
„În primul rând muzica populară, iar Domnica Trop este interpreta mea favorită. Ador să călătoresc prin ţară şi îmi place să-mi petrec timpul liber în natură, mai ales la munte. Sunt pasionat şi de gătit.“

ce nu-i place
„Nu suport nesimţirea şi tupeul. Nu-mi place să mi se spună ce să fac, pentru că pot să iau deciziile şi singur. Nu suport violenţa şi încerc pe cât posibil să o evit. Detest minciuna, oamenii prefăcuţi. Nu-mi place alcoolul.“

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite