Târgu-Jiu:Nevăzătorii se vor putea bucura de cele mai bune cărţi cu ajutorul lui Daisy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatura necesară a fost donată de către o fundaţia din Focşani, cu spijinul financiar al mai multor guverne. 62 de cărţi şi două aparate de citire stau la dispoziţia celor 2. 000 de nevăzători din judeţul Gorj

Din această lună, Biblioteca Judeţeană „Christian Tell“ îşi diversifică serviciile, oferind peroanelor cu deficienţe de vedere posibilitatea de a accesa cărţi în format audio. „Spre deosebire de suporturile audio-book , o carte în format audio Daisy se poate citi selectiv, exact ca şi o carte tipărită.  Folosind un player Daisy, cititorul nevăzător poate naviga foarte uşor prin structura cărţii: poate sări la o anumită pagină, poate sări la un anumit capitol, dintr-un paragraf în altul, poate să reia o frază anterioară, sau să citească cu viteză variabilă“, spune directoarea Bibliotecii Judeţene Christian Tell, Olimpia Bratu. Donaţia a fost făcută de Fundaţia Cartea Călătoare din Focşani, în cadrul proiectului naţional  „Acces nediscriminativ la educaţie şi cultură pentru persoanele cu deficienţe de vedere“, finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.  


Fonotecă la sediul nevăzătorilor


Discurile audio în format Daisy se pot împrumuta la domiciliu împreună cu playerele pe baza permisului de acces la bibliotecă şi a contractului de custodie pentru aparatul de redare. „Până acum, am primit 62 de titluri şi două aparate. Cel mai probabil, nevăzătorii le vor închiria pentru câteva zile, în funcţie de durata discurilor. Vom mai achiziţiona şi alte titluri pe parcurs“, adaugă Olimpia Bratu. La Asociaţia Nevăzătorilor Gorjeni sunt înscrise 2.000 de persoane. „Îi ajută foarte mult pe nevăzători, pentru că biblioteca împrumută acasă şi aparatul, mai ales că este foarte scump. Noi trebuie să facem cunoscut acest lucru şi o să îi anunţ pe nevăzători. La sediul nostru există şi o fonotecă, unde se pot asculta cărţi pe cd player“, spune preşedinta asociaţiei, Victoria Saioc.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite