Târgu-Jiu: Carnetul de muncă probează vechimea doar până mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajatorii au venit astăzi la sediul ITM pentru datele de acces la contul on-line
Angajatorii au venit astăzi la sediul ITM pentru datele de acces la contul on-line

35.638 de carnete afl ate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj au fost inventariate şi sunt gata sunt gata să fie predate angajatorilor, de la 1 ianuarie evidenţa vechimii fiind ţinută electronic.

Începând de anul viitor, evidenţa muncii se va realiza electronic, prin registrul de evidenţă a salariaţilor. Potrivit unei hotărâri de Guvern, până la 30 iunie 2011, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj şi toţi angajatorii din judeţ trebuie să predea documentele titularilor, în mod eşalonat, pe bază de proces verbal de predare-primire. Angajaţii de la ITM Gorj au inventariat carnetele de muncă, au certificate înscrierile efectuate şi au demarat campanii de informare cu privire la dispoziţiile prin care carnetele de muncă vor fi predate titularilor acestora. „Am avut mult de muncă, dar acum ne aflăm în faza finală a inventarierilor şi certificărilor. Au fost informaţi angajatorii că vechile evidenţe vor fi închise şi arhivate, iar ei vor încheia cu toţi salariaţii, începând cu 1 ianuarie 2011, câte un proces-verbal individual de predare-primire. Până la 31 decembrie anul acesta, vechimea în muncă se va proba cu carnetele de muncă, după care evidenţa va fi ţinută în format electronic. Există posibilitatea să pice baza de date, aşa cum s-a întâmplat la unguri, iar după doi ai au revenit la vechea metodă. În format electronic nu vor fi trecute sporurile şi nici cuantumul salariilor. Tot ce este legat de salariu se va regăsi în declaraţiile lunare pe care angajatorii le vor depune la Casa de pensii“, a declarat Elena Diculescu, şefa Serviciului Relaţii cu clienţii din cadrul ITM Gorj. În Gorj există peste 60.000 de carnete de muncă, în custodia instituţiei sunt 35. 638, iar celelalte 27.768 sunt la agenţii economici care au aprobare să le ţină la sediul lor.

„Nu vor mai fi aglomeraţii“

 Unii angajatori consider că noua metodă de evidenţiere a vechimii în muncă este binevenită. „Am venit astăzi să iau datele de acces la contul on-line, cu ajutorul căruia voi putea transmite toate datele şi documentele legate de salariaţi către ITM. Este o metodă eficientă, deoarece nu trebuie să mai stau la coadă“, a spus Zoltan-Iosef Portsalmy, patron la o fi rmă de tâmplărie din Rovinari.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite