Târgu-Jiu: Cântă la nai datorită lui Gheorghe Zamfir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Foto/ Maria Sandu
Târgu-Jiu: Foto/ Maria Sandu

S-a îndrăgostit de nai la o vârstă fragedă şi vrea să transmită tainele acestui instrument divin cât mai multor generaţii. Până acum, Maria Sandu a urcat pe scenă la peste 20 de festivaluri şi concursuri.

aria cântă la nai de mai bine de şapte ani. „L-am văzut la televizor pe Gheorghe Zamfir şi am fost curioasă cum cântă atât de frumos şi suflă atât de bine în nai. Am aflat că la Palatul Copiilor se fac ore de instrumente muzicale şi m-am înscris şi eu. Profesorii mi-au spus că există cursuri de nai, acordeaon şi vioară, însă eu mi-am ales naiul, pentru că mi-a plăcut Zamfir. A fost greu la început, dar cu timpul m-am obişnuit. De mică obişnuiam să cânt prin casă, iar părinţii m-au susţinut, pentru că au văzut că am talent şi îmi place“, spune tânăra. Maria a făcut şi trei ani de canto la Şcoala Populară de Artă, însă a renunţat, pentru a se concentra serios asupra naiului. „Cred că naiul mi se potriveşte mai bine, mă defineşte. După ce m-am înscris la palat, m-a susţinut şi profesorul meu, care a apreciat că am talent şi m-a încurajat să merg mai departe cu acest instrument“, adaugă ea.

A urcat pe scenă la vârsta de nouă ani, la Festivalul pe Fir de Baladă, unde a interpretat cu grupul „Muguraşii Zamfirieni“ o suită de hore şi sârbe.„ Am reuşit să obţinem locul întâi, m-am simţit foarte bine şi eram bucuroasă că publicul ne-a aplaudat  şi a fost încântat de ceea ce am cântat. Chiar m-am simţit ca o mică artistă, chiar dacă am avut câteva emoţii“, mai spune Maria. În clasa a şasea, la faza zonală a olimpiadei de muzică de clasică, desfăşurată la Drobeta Turnu Severin, Maria a urcat singură pe scenă. „A fost mai greu, dar mi-am stăpânit emoţiile şi am interpretat cu succes melodia. Am luat locul întâi. A urmat concursul Maria Tănase, unde am luat tot locul întâi. Până acum, am participat la peste 20 de festivaluri şi concursuri“, încheie Maria. In afară de muzică, tânăra mai este pasionată şi de tenisul de masă.


Care a fost cel mai important concurs la care ai participat?


Cel mai important a fost concursul internaţional de interpretare instrumentală Orfeus, care a avut loc la Târgu-Jiu, anul acesta, pe 21 mai. Am reuşit să mă clasez pe locul al treilea, am fost mulţumită, ţinând cont că este o competiţie internaţională, la care au participat foarte mulţi concurenţi.


Ce obiective de viitor ai?


Vreau să particip la cât mai multe concursuri şi să îmi perfecţionez această pasiune pentru nai. Tocmai de aceea, o să urmez Conservatorul. Aş vrea să transmit mai departe tainele naiului. Mi-aş dori să devin profesoară de nai, pentru a învăţa cât mai mulţi copii să cânte la acest instrument.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite