Târgu-Jiu: PORTRET/ VIDEO/ Calcă pe urmele Mariei Lătăreţu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este o fetiţă cu ochi albaştri care cântă minunat şi se simte pe scenă în largul ei.

Bunica a fost cea care i-a descoperit talentul şi a călăuzit-o pe drumul muzicii. Bianca Săpunaru era printre cele mai mici cursanţi de la Palatul Copiilor, atunci când a început primele lecţii. „Bunica m-a dus la Palatul Copiilor, la clasa de canto popular. A observat că îmi place să cânt şi a dorit să devin solistă de muzică populară. Şi ei i-a plăcut să cânte, dar nu a avut cine să o susţină. Eram printre cei mai mici elevi de la Palatul Copiilor. Prima melodie pe care am învăţat-o să cânt a fost «Hora în poieniţă» de Maria Lătăreţu. Am învăţat melodia destul de repede, dar am mai exersat şi acasă. Acum ştiu să cânt 15 melodii, în general din reportoriul Mariei Lătăreţu, care este cânăreaţa mea preferată“, ne povesteşte Bianca.

Cântă când îşi face ghiozdanul


De două ori pe săptămână merge la cursurile de canto de la Palatul Copiilor la clasa profesoarei Emilia Drăgotoiu Nanu şi, în plus, o dată pe săptămână studiază şi în particular. I se pare destul de uşor pentru că îi place ceea ce face. „Trebuie să exersez şi acasă, de una singură, timp de o oră pe zi. Cânt şi atunci când sunt în baie şi când îmi fac ghiozdanul“, ne spune Bianca.
A înregistrat deja patru cântece cu Ansamblul Doina Gorjului. «Iese mândra din grădină», «Şi au plecat olteni la coasă», «Ştii neicuţă acum trei ani?» şi «Mă vorbi cu Gheorghe, ieri».

Bianca se simte foarte bine pe scenă şi se comportă ca o adevărată profesionistă, însă emoţiile nu au părăsit-o nici acum. „Prima dată am urcat pe scenă la vârsta de nouă ani într-un spectacol la Palatul Copiilor. Am avut emoţii. Acum un an am cântat în comuna Bala, în judeţul Mehedinţi, într-un spectacol. M-am încurcat puţin din cauza emoţiilor, dar am continuat să cânt. Spectatorii m-au aplaudat pentru că am continuat să cânt“, ne povesteşte Bianca. Fetiţa cu ochii albaştrii a început să câştige şi premii. Anul trecut, Biana a cântat împreună cu grupul vocal al Palatului Copiilor la Festivalul Naţional «Pe fir de baladă» şi a fost răsplătită cu premiul al II-lea.

Le-a cântat colegilor

Bianca i-a determinat pe colegii ei de clasă să le placă muzica populară. A cântat şi la serbarea de sfârştit de an , iar elevii şi părinţii au jucat: „La început, colegilor nu le plăcea muzica populară, dar după ce le-am cântat s-au îndrăgostit de folclor. Am cântat şi la serbarea de sfârşit de an de la şcoală, iar colegii, împreună cu părinţii şi doamna învăţătoare au jucat. Le-a plăcut foarte mult şi mi-au cerut să mai cânt de două ori. Doamna profesoară de engleză m-a rugat să cânt la o oră şi a spus că o să ajung departe. Colegii au început să mă aprecieze“.

PROFIL

Născută. 11 aprilie 2000, la Craiova.
Experienţă. Cântă de la vârsta de şase ani.
Studii. Elevă în clasa a IV-a la Colegiul Naţional «Spiru Haret» Târgu-Jiu.
Familie. Singură la părinţi.

Ce-i place
„Apreciez dansurile şi costumele populare gorjeneşti. Îmi place să fac sport şi, în special, să joc handbal. O ador pe Cristina Neagu. Îmi place să pictez. Peisajele sunt preferatele mele“.

Ce nu-i place
„Nu suport să fiu minţită şi să fiu păcălită. Nu-mi place jocul de rugby, pentru că e un sport violent. Mă dezgustă manelele, pentru că nu sunt specifice româneşti“.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ţi-ai propus pentru viitor?
Vreau să continui să cânt şi îmi doresc vrea să devin cântăreaţă de muzică populară şi doctoriţă. Sper să reuşesc să îmbin cele două profesii. Vreau să urmez şi cursurile Şcolii Populare de Arte pebtru a mă pe3.

Ce îţi place să faci în timpul liber?
Îmi place să joc fotbal cu băieţii. Echipa mea preferată este Universitatea Craiova. În timpul liber mă joc pe calculator şi o ajut pe bunica la treburile gospodăreşti.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite