Câinii jandarmilor gorjeni, egali în drepturi cu stăpânii la concediul de odihnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci ciobăneşti germani cu specializări diferite lucrează pentru inspectoratul juţeţean. Lola, Dona, Vanda, Faia şi Mabada primesc recompense pentru sarcinile îndeplinite, nu lucrează pe timp ploios sau pe caniculă şi au chiar dreptul la concediu de odihnă.

După luni întregi în care au luat parte la misiuni de căutare a infractorilor, câinii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj se bucură, la fel ca şi stăpânii lor, de un binemeritat concediu. În vacanţă au intrat deja doi dintre ciobăneştii germani, Lola şi Dona, care petrec două săptămâni în padoc, odihnindu-se. „Dona este specializată în însoţire intervenţie, Vanda în însoţire patrulare, Faia este folosită pentru urmărire, Lola pentru detectare explozivi, iar Mabada este specializată în căutăre-salvare. Mai avem un câine, dar acela este nespecializat deocamdată.  Toţi au fost la misiuni cu public numeros, la meciuri de fotbal, manifestări sportive, au detectat substanţe interzise. Mabada e folosit frecvent în misiunile din zona Parcului Naţional Defileul Jiului. În situaţia în care conductorii lor intră în concediu, câinelui i se asigură decât îngrijirea zilnică, nu e folosit în misiuni. La antrenament poate participa cu ceilalţi conductori. Nu poate fi folosit de un alt coleg al celui care intră în concediu pentru că nu are timpul necesar pentru comenzi. Acum avem doi colegi în concediu, conductorii Lolei şi Donei”, mărturiseşte Alin Ivan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Gorj.

După faptă, şi răsplată

Fiecare ciobănesc german este răsplătit după fiecare comandă respectată. În timp ce majoritatea adoră dulciurile, Lola, în vârstă de opt ani, preferă câteva feliuţe de salam. „Acum sunt în concediu şi i-am lăsat-o pe Lola unui coleg în grijă, pe baza unui proces-verbal şi i se acordă doar mâncare. Pentru fiecare faptă bună, câinii primesc recompense. Lola preferă bucăţele de salam, nu vrea dulciuri”, spune Dan Grădineanu, comandatul grupei Conductori Câini Serviciu,din cadrul Jandarmeriei Gorj. „Primesc zahăr şi dulciuri aduse de conductori ca recompensă. Răspund numai la comenzile conductorilor şi le asigură protecţia. Au participat şi la percheziţii domiciliare. Participarea unui câine în misiuni descurajează infractorul. Nu muşcă decât la comandă. Au antrenamente zilnic, câte două ore. Sunt multe încurajări, bravo este folosit cel mai adesea. La padoc nu intră oricine, nu pot fi folosiţi pe ploaie sau când sunt temperaturi prea ridicate”, mai spune Alin Ivan.

Doi câini vor ieşi la pensie

Lola şi Faia, de 8 şi 10 ani, se apropie de sfârşitul carierei şi sunt propuse pentru pensionare. „Lola are 8 ani, Faia are 10 ani, Vanda are 9 ani, Mabada are 2 doi, Dona are 6 ani. Faia şi Lola sunt propuse la pensie. Vom merge la Centrul Chinologic Sibiu şi vom lua alţi căţei. Fiecare are rezultate în misiuni, spre exemplu Lola a găsit petarde la meciuri. O voi lua acasă, la pensie. Nu e agresivă, nu sare la copii, mă bucur că va fi în curtea mea”, povesteşte Dan Grădineanu, stâpănul Lolei. „Conform unei dispoziţii a MAI se folosesc atât cât pot, cât rezistă la îmbolnăviri, cât timp dau randament şi reacţionează la comenzi, iar scoaterea lor din folosinţă, la pensie, se face numai prin comisie. Unii au caracteristici bune şi după opt ani”, încheie Alin Ivan.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite