Târgu-Jiu: Cadavrele, transportate pe banii şoferului de la morgă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu doar autopsierii se plâng de condiţiile în care lucrează, ci şi şoferul care transportă morţii la Serviciul de Medicină Legală. Pe lângă faptul că nu primeşte combustibilul necesar, Gheorghe Cătănoiu este nevoit să urce singur cadavrele în dric, iar situaţia nu i s-ar părea atât de insuportabilă dacă deplasarea nu s-ar face din banii lui.

Dacă ceilalţi angajaţi ai Serviciului de Medicină Legală(SML) Gorj se plâng doar de faptul că nu au mai primit materiale sanitare pentru autopsierea morţilor, şoferul instituţiei se confruntă cu probleme şi mai grave. Deşi programul său este de la 08.00 la 16.00, acesta face şi voluntariat. La temperaturi care depăşesc 30 de grade Celsius sau în miezul-nopţii, întotdeauna a răspuns până acum prompt solicitărilor, însă paharul pare a se fi umplut. „Mă descurc greu, dar ce să fac. Mă lupt să-i urc în maşină şi să-i cobor. Transport morţii pe banii mei“, declară nea Gigel, aşa cum îi spun toţi cunoscuţii, şoferul de la SML. Ultima demonstraţie a avut loc în urmă cu câteva zile, chiar în faţa jurnaliştilor, la sediul instituţiei, când şoferul a trebuit să aducă targa şi să transporte singur cadavrul unui tânăr spânzurat. Nu lipsa unui brancardier constituie principala problemă, ci lipsa combustibilului, care va face ca în curând decedaţii să fie aduşi cu maşinile personale ale rudelor.



Vina, aruncată în ograda unor alte instituţii

Reprezentanţii Spitalul Judeţean Gorj aruncă vina în ograda altor instituţii. „E o situaţie mai dificilă. Fondurile au fost mai puţine. E o situaţie specială pentru că sunt implicate mai multe instituţii bugetare, şi anume Poliţia şi Parchetul. Cele două instituţii ar trebui să achite combustibilul. Plata pentru acel combustibil trebuie să o facă Poliţia şi Parchetul, dar nu îşi achită aceste datorii. Nu avem ce face. Sunt convins că aceeaşi sărăcie este şi la cele două instituţii. Nu s-a întâmplat deocamdată să rămânem fără combustibil ca să nu poată ajunge să ia morţii“, declară Gheorghje Neaţă, managerul Spitalului Judeţean Gorj. Cât despre conducătorul auto care face muncă voluntară, Gheorghe Neaţă, directorul care a încasat în luna mai un salariu de aproape 9500 de lei, spune că şoferul îşi permite să facă deplasările pe banii lui. „Şoferul face ore suplimentare dacă se întâmplă un caz după orele de program. Sunt salarii acceptabile şi nu ar trebui să se plângă“, precizează Gheorghe Neaţă. Şoferul în cauza primeşte lunar  un salariu mai mic de 1700 de lei. În ceea ce priveşte combustibilul pentru Dacia Papuc,a Serviciului de Medicină Legală Gorj, Constantin Pălivan, purtătorul de cuvânt al spitalului, spune că fiecare instituţie are cota lunară  de benzină stabilită: „Cu benzina nu mai putem sa o dam la intors, trebuie să o respecte toate instituţiile statului“. Şefa Serviciului de Medicină Legală Gorj recunoaşte că situaţie este dificilă pentru toţi angajaţii. „Noi suntem rezultatul celor de la Bucureşti. Acum că ni se va schimba stăpânul, poate va fi mai bine“, a afirmat Claudia Beldean, şefa SML Gorj, care a făcut referire la faptul că unitatea spitalicească a fost preluată de Consiliul Judeţean.

image
Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite