Târgu-Jiu: Cabinetele medicale şcolare, lăsate în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Medicul coordonator al Cabinetului nr. 1, Lizica Barbu
Medicul coordonator al Cabinetului nr. 1, Lizica Barbu

Medicii sunt în imposibilitatea de a trata elevii şi studenţii. Cabinetele dispun în acest moment de minimul de dotări şi de medicamente, majoritatea dintre ele depăşite.

La nivelul unităţilor de învăţământ din Târgu-Jiu funcţionează opt cabinete medicale, unul fiind de stomatologie. Majoritatea dintre ele nu au fost igienizate de ani buni, din lipsa fondurilor, iar de dotări cu aparatură şi alte materiale sanitare nici nu poate fi vorba. „Ne lipsesc destul de multe. Am avea nevoie măcare de un glucometru şi un electrocardiograf. Nu mai vorbim de medicamente, pentru că cei de la spital ne-au trimis unele depăşite. Acest cabinet este igienizat şi dotat de mine de două ori, din banii mei. Practic, am fost dependenţi de banii de la spital, dar le ceream ceva azi şi ne dădeau peste trei ani“, spune medicul coordonator Lizica Barbu. Cabinetul şcolar numărul 1 deserveşte Universitatea Constantin Brâncuşi, un colegiu, o şcoală şi cinci grădiniţe, adică peste 9.000 de elevi şi studenţi. O altă dificultate cu care se confruntă cabinetul este faptul că medicii trebuie să elibereze reţete gratuite, valabile trei zile, elevilor şi studenţilor care nu sunt din localitate. Există însă o problemă, pentru că aceste cabinete nu au niciun fel de contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. „Nu se ştie exact cadrul legislativ cu privire la aceste contracte şi nu putem elibera reţete“, mai spune Lizica Barbu.


Direcţia de patrimoniu, salvarea cabinetelor şcolare


Cabinetele medicale şcolare au intrat, de la începutul acestei luni, în administrarea directă a Direcţiei Publice de Patrimoniu din cadrul Primăriei Târgu-Jiu. „Situaţia nu este deloc satisfăcătoare din punct de vedere al dotărilor materiale sanitare, care momentan asigură minimul de condiţii. Vom investi bani pentru punerea lor pe picioare“, spune directorul Direcţiei de Patrimoniu, Constantin Fârţă. Cabinetul şcolar numărul 1 a primit sprijin şi din partea conducerii Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu, care a pus la dispoziţie câteva spaţii pentru desfăşurarea activităţii. „Trecerea cabinetelor medicale şcolare în administrarea Direcţiei de Patrimoniu este o idee salutară, atât timp cât, în toate localităţile, primăriile vor înţelege importanţa acestora. Noi am contribuit la iginenizarea cabinetului din incinta unităţii şi am acordat sprijin ori de câte ori am fost solicitaţi“, spune directorul Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu, Dorin Taşcău.


Bani de la stat şi de la bugetul local


Bugetul pe care primăria trebuie să îl primească de la Ministerul Sănătăţii pentru investiţii în aceste cabinete este de 1. 400. 000 de lei. În afară de această sumă, reprezentanţii Direcţiei de Patrimoniu spun că vor achiziţiona dotări de 50.000 de lei pentru fiecare cabinet şi medicamente de 20.00 de lei.


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite