Târgu-Jiu: Bolnavii de cancer, puşi la cheltuieli de mii de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Farmaciile din Târgu-Jiu au epuizat plafonul pentru medicamentele gratuite. Fondurile pentru reţetele compensate pe 2010 s-au terminat, iar oamenii sunt nevoiţi să îşi plătească tratamente costisitoare din buzunarul propriu.

Banii alocaţi la nivelul judeţului Gorj pentru medicamentele compensate şi gratuite s-au epuizat. De trei zile, niciuna dintre cele 74 de farmacii existente nu mai eliberează reţete gratuite şi compensate, iar bolnavii sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar ca să le cumpere. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj spun că s-au făcut demersuri pentru suplimentarea bugetului. „E adevărat că prevederea bugetară pentru  medicamente compensate şi gratuite s-a epuizat în 10 mai. Nicio farmacie nu mai eliberează reţete de medicamente gratuite şi  compensate pentru că nu se mai pot achita. Noi am solicitat farmaciştilor să elibereze medicamente pentru bolnavii cronici“, a precizat Cosma Dumitrescu, directorul economic al CJAS Gorj. Potrivit acestuia, în 2010, pentru acest tip de medicamente, s-au alocat 12.661.000 de lei, comparative cu 2009, când au fost alocaţi 30.000 de lei. „Am solicitat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate o suplimentare. Aşteptăm ca la începutul lunii viitoare să se redreseze situaţia. Sperăm într-o rectificare bugetară, altfel va fi tragic, chiar şi în privinţa salariilor angajaţilor instituţiei“, a mai spus directorul economic al CJAS Gorj.

„Să-i stea în gât lui Băsescu“

Farmaciştii fac apel către pacienţi să fie înţelegători. „Nu este vina noastră. Casa de Asigurări ar trebui să anunţe că doar câteva din medicamentele pentru cronici se eliberează gratuit. Sunt afectaţi toţi bolnavii de această situaţie, chiar şi copiii. De pildă Interferonul, destinat persoanelor bolnave de cancer, nu se eliberează  compensat, costă 5.000 de lei“, a spus Maria Retezeanu, farmacistă din Târgu-Jiu.
Bolnavii au aleargat disperaţi de la o farmacie la alta, sperând că vor găsi o unitate care să le elibereze reţeta.  „Soţia mea suferă de reumatism, de spondiloză. Am dat, astăzi, 100 de lei pe medicamente. Toate  medicamentele să-i stea în gât lui Băsescu pentru că ne-a adus în situaţia asta“, ne-a spus Vasile Fuiorea, de 70 de ani, din Peştişani.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite