Târgu-Jiu: Blestemul boierului Constantin Pociovălişteanu s-a răsfrânt asupra bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Degradarea continuă a bisericii lui Mihai Viteazum pe care preotul paroh Mihalache Şuncă vrea să o restaureze, a fost considerată de săteni ca un blestem, acesta fiind legat de familia de boieri Pociovălişteanu.

Legenda locului spune că boierul Constantin Pociovălişteanu săvârşea crime în conacul situat în apropierea bisericii. Boierul a găzduit în conac trei ciobani de la munte, pe care i-a omorât noaptea pentru a le lua galbenii şi oile. Unul dintre ciobani a luat sângele de la gât cu mâna şi l-a pus pe peretele camerei în care au fost ucişi.  După această întâmplare, pe peretele respectiv apăreau mereu urmele de sânge şi o mână. Aceste apariţii neobişnuite s-au păstrat mult timp şi au bântuit conacul chiar şi după moartea boierului sângeros. Urmaşii acestuia au demolat partea din casă unde se afla camera, pentru ca blestemul să dispară. Nu au reuşit, pentru că urmele au continuat să apară în altă încăpere. Galbenii luaţi de la ciobani nu au putut fi folosiţi niciodată, pentru că oricine se atingea de ei devenea o persoană epileptică. Pentru ca păcatele familiei să fie iertate, fiul boierului, Dumitru Pociovălişteanu, a restaurat biserica, în anul 1893, fiind ultima reparaţie cunoscută a sfântului lăcaş. De atunci datează şi pictura care se păstrează şi astăzi, pe unele ziduri, în ciuda intemperiilor. După 12 ani, în urma unui cutremur, zidurile bisericii se crapă, localnicii considerând că jertfa boierului nu a fost primită de Dumnezeu pentru că păcatul era prea mare. Preotul Mihalache a dorit să afle adevărul cu privire la biserică şi această poveste, aşa că a mers la strănepoata boierului, Elena-Doina Voicu, stabilită în Bucureşti, care a confirmat că legenda este reală şi că faptele s-au întâmplat cu adevarat.
Preotul Mihalache scrie în lucrarea despre istoria bisericii că, în timpul regimului comunist, conacul a fost folosit ca sediu al CAP-ului din localitate şi în urma unor săpături făcute în beciul clădirii pentru a turna o placă din beton au fost găsite oseminte umane, fiind descoperite şapte cranii. După Revoluţie, conacul a fost vândut de moşetnitorii bnoierului, iar noul proprietar a dorit să facă unele reparaţii, dar a găsit în pivniţă alte oseminte. În conac nu locuieşte nimeni în prezent.

Localnicii ştiu că biserica a fost construită de o soră a lui Mihai Viteazu

Localnicii cunosc povestea familiei de boeri Pociovălişteanu. Clementina Păsătoiu, în vârstă de 73 de ani, provine tot dintr-o familie de boieri, care au pus la dispoziţie pământul pe care s-a ridicat biserica. Mama ei i-a povestit despre apariţiile misterioase din conacul boierului, pentru că le-a văzut chiar ea. Casa a fost vândută boierului Pociovălişteanu chiar de către străbunicii ei."Mama îmi povestea că soţia boierului o chema de multe ori să doarmă în conac, pentru că îi era teamă de apariţiile din conac. Mama era prietenă bună cu soţia boierului. A văzut şi ea o stafie", ne povesteşte Clementina Păsătoiu.
Bătrâna ştie că biserica a fost ridicată de o soră a domnitorului MIhai Viteazu, care a s-a căsătorit în această zonă din Gorj. Nu îşi mai aduce aminte foarte bine cum arăta biserica, pentru că era mică atunci când aceasta a început să se dărâme.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite