Târgu-Jiu: Biserica filosofilor antici, promovată în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica din Piaţa Prefecturii va fi promovată ca obiectiv turistic
Biserica din Piaţa Prefecturii va fi promovată ca obiectiv turistic

20 de mii de lei vor fi alocaţi pentru promovarea unuia dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din Târgu-Jiu. Biserica Sfinţii Voievozi, declarat monument istoric, este printre puţinele din ţară cu picturi în care sunt înfăţişaţi diverşi filosofi ai antichităţii.

Biserica din Piaţa Prefecturii va deveni un simbol al municipiului Târgu-Jiu.  Consiliul Local a alocat suma de 20 de mii de lei pentru promovarea  lăcaşului de cult care se deosebeşte prin picturile exterioare în care sunt înfăţişaţi mai mulţi fiolosofi antici: Socrate, Aristotel, Pitagora, Diogenes, Hipocrate, Plutarh şi alţii. Proiectul vizează realizarea unei broşuri şi a unui panou cu prezentarea lăcaşului de cult. În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, când este hramul Bisericii, va avea loc o slujbă religioasă special, la care să fie prezente înalte feţe bisericeşti şi oficialităţi locale. Lăcaşul de clt va fi pus în valoare prin diverse emisiuni de radio şi televiziune.

Salon Expoziţional de Artă, înfiinţat la Târgu-Jiu

Consilierul local, Liliana Luca, este cel care a iniţiat acest proiect, plecând de la ideea că, pe lângă ansamblul brâncuşian, ar trebui promovate şi alte obiective turistice.  „Sunt şi alte obiective care nu sunt de neglijat. Turiştii din ţară şi străinătate trebuie să ştie că în oraş mai sunt şi alte valori. Există foarte puţine biserici din ţară care au asemenea picturi. O astfel de biserică, pe care sunt pictaţi filosofi din perioada antică, se află şi pe muntele Athos. În fiecare an, cu ocazia zilelor oraşului, vom organiza, în faţa bisericii, expoziţie de pictură pe tema “Interferenţa Filosofie-Religie“, la care să participe cunoscuţi pictori din Gorj“. Cele mai bune picturi vor fi premiate. Universitatea Constantin Brâncuşi, prin profesorul de pictură Vasile Fuiorea,  va edita un album cu picturile astfel realizate, după care vor fi incluse într-un Salon Expoziţional de Artă Contemporană.

Scurt istoric al Catedralei Domneşti

Catedrala Domnească ce poartă hramul Sfinţii Voievozi numită uneori şi Biserica Negustorilor, a fost construită între 1748-1764 pe locul unei biserici din lemn, turnul clopotniţă al bisericii a fost construit în 1792. Catedrala Domnească a fost pictată între 1854-1855 de Iosif Keber şi Mişu Popp în stilul renaşterii. Reprezentanţii instituţiilor de cultură spun că acest proiect este benefic pentru municipiul Târgu-Jiu. „Cred că ar trebui promovată şi biserica Sfinţii Apostoli, care se află pe axa monumentelor lui Brâncuşi“, a declarat Sorin Buliga, directorul Centrului de Artă Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite