Târgu-Jiu: Biserica Sfântul Gheorghe din Budieni a luat foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompierii ajunşi la faţa locului au confirmat că locaşul de cult a fost trăsnit de fulger. Turla bisericii a fost distrusă în totalitate, iar pagubele se ridică la suma de 20.000 de lei, în timp ce valoarea bunurilor salvate este de peste 100.000 de lei.

Localnicii din satul Budieni au sunat aseară la 112 şi au anunţat că biserica din satul lor a luat foc. Trei echipaje de pompieri au ajuns la faţa locului şi după o oră de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat, una dintre turlele bisericii fiind distrusă în totalitate. Localnicii s-au împărţit imediat în două tabere: unii au crezut că e mânia lui Dumnezeu, alţii au spus că un paratrasnet ar fi ajutat la evitarea acestui incendiu.

image

Ar putea să fie un semn rău pentru că mulţi localnici au trecut la alte credinţe, decât cea ortodoxă, şi nu mai au credinţa lui Dumnezeu“, a spus Ion Stambin. „Nu ştiu ce o să facem, dar trebuie să luăm paratrăsnet. De la autorităţi nu avem niciun ajutor“, a spus Georgel Andrei.

Apa folosită de pompieri a curs pe icoane

Varianta cea mai credibilă au oferit-o pompierii, care au anunţat că biserica a luat foc din cauza unui trăsnet. „În satul Budieni a izbucnit un incendiu la biserica satului, proprietatea Mitrolopoliei Olteniei. Detaşamentul de Pompieri Târgu-Jiu a intervenit cu trei autospeciale pentru a stinge incendiul declanşat la una din turlele bisericii, la asteriala din lemn, care a ars pe o suprafaţă de 12 mp. Cauza probabilă a incendiului o reprezintă trăsnetul, iar pagubele se ridică la suma de 20.000 de lei“, a declarat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj.

image

Preotul paroh s-a bucurat că nenorocirea nu s-a produs în timpul slujbei şi nu a existat niciun enoriaş în biserică. Mircea Mogoşanu a spus că nu există fonduri pentru realizarea unui paratrăsnet: „Am cerut mereu fonduri, dar nu am primit bani pentru paratrăsnet. Apa a pătruns şi în interior, peste pictură“.

100.000 de lei

Aceasta este valoarea bunurilor salvate de cei 19 pompieri care s-au ocupat de stingerea incendiului. „Biserica nu e afectată în interior, dar turla trebuie să fie înlocuită. Din fericire,  icoanele nu au fost foarte afectate“, a anunţat Aurelian Cotârlău, primarul din Scoarţa. Au existat voci care au reproşat că însuşi preotul a atras fulgerul asupra bisericii, întrucât, spun localnicii, anul trecut, a făcut nunta în post.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite