Târgu-Jiu: Bătaie pe locurile de căpşunari în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatorii spanioli oferă 37 de euro pe zi pentru femeile care doresc să lucreze în agricultură. Sute de gorjence s-au îmbulzit la sediul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj pentru a se înscrie la selecţie. 

600de joburi sunt fi puse la bătaie de către angajatorii din Spania şi Danemarca în domeniul agriculturii. Cele mai multe, 400 de locuri de muncă, sunt oferite de către angajatorii din Spania. Acestea sunt adresate exclusiv femeilor care sunt interesate să vină la cules de căpşune. Astăzi au stat la coadă pe holurile Agenţiei ca să se informeze cu privire la salariile şi condiţiile de muncă. CV-urile se depun până pe 27 ianuarie, iar selecţia va avea loc în luna februarie. „Gorjencele care vor fi selectate să lucreze în Spania vor fi plătite cu 37 de euro pe zi, vor lucra 37 de ore pe săptămână, iar cazarea este gratuită. Perioada de lucru este de trei luni“, a declarat Ana Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj.


 A treia oară în străinătate


Olimpia Popescu, în vârstă de 37 de ani, din Mătăsari, este şomeră şi îşi doreşte să plece la muncă înstrăinătate. Ea a venit la sediul AJOFM Gorj pentru a se interese de cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească.  Banii pe care îi va obţine o vor ajuta să-şi crescă cei doi copii. „Am fost de două ori în Spania şi o dată în Anglia. Am muncit laolaltă cu profesoare care au plecat din învăţământ din cauza salariilor mici. Sunt mult mai dure condiţiile de muncă în Anglia. Am completat un curriculum vitae şi sper să fiu selectată. Vreau să muncesc pentru copiii mei, să le asigur strictul necesar. Acolo câştig peste 10.000 de lei în trei luni. O să vin cu bani grămadă şi atunci pot sa fac ceva cu ei“.Danemarca oferă 200 de locuri de muncă la cules de căpşuni  zmeură, mazăre, ceapă şi  dovleci. De asemenea, sunt vacante şi câteva posturi de şoferi pe tractor, autobuz, camion  şi motostivuitor. Posturile necesită abilităţi de comunicare în limba engleză, fapt pentru care, mulţi dintre cei ce au venit de la zeci de kilometri depărtare, s-au întors înapoi dezamăgiţi. „Aş fi dorit să muncesc în agricultură în Danemarca, dar nu cunosc nicio limbă străină“, a spus Florin Hanuţoiu, de 36 de ani din Prigoria.

Pentru aceste posturi, gorjenii interesaţi pot depune CV-uri la sediul Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj. Contractele de muncă vor fi încheiate între 3 şi 6 luni. Selecţia va avea loc în luna martie. Persoanele selectate vor fi plătite cu 14 euro brut pe oră. În judeţul Gorj sunt înregistraţi aproximativ 16.500 de şomeri.  Rata şomajului a atins un nivel record la sfârşitul lunii decembrie. Numai anul trecut au fost disponibilizaţi aproape 2000 de salariaţi, iar în lunile ianuarie şi februarie  vor rămâne fără loc de muncă alte 241 de angajaţi.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite