Târgu-Jiu: Avocaţi şi contabili, restanţieri la sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Funcţionarii de la CAS Gorj ţin evidenţa restanţierilor, cărora le trimit notifi cări nominale
Funcţionarii de la CAS Gorj ţin evidenţa restanţierilor, cărora le trimit notifi cări nominale

Cei cu datorii mai vechi de cinci ani au primit notificări nominale şi titluri executorii de la CAS Gorj. Suma pe care instituţia o are de recuperat de la oamenii care nu şi-au mai achitat datoriile din 2005 se ridică la trei milioane de lei.

1.100 de gorjeni înregistrează datorii către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj. Pe listă se regăsesc avocaţi, notari, experţi contabili, executori judecătoreşti, medici veterinari, taximetrişti şi asociaţii familiale. Conducerea CAS a trimis notificări nominale şi titluri executorii datornicilor, iar cei care nu-şi vor reglementa situaţia vor fi executaţi silit. „Este vorba de banii aferenţi perioadei 2005 - 2010. În această sumă intră şi penalizările care s-au aplicat în ultimii patru - cinci ani. Din rândul avocaţilor, 83 au debite la noi. La toţi s-au trimis notificări nominale şi titluri executorii. Ei caută subterfugii pentru amânarea plăţii“, a declarat Gheorghe Cocină, preşedintele CAS Gorj.

„Nu am ştiut că trebuie să plătesc asigurări“


O persoană fizică autorizată trebuie să plătească lunar o contribuţie de 5,5 la sută din venitul net. Elena Popa, în vârstă de 36 de ani, coordonează activităţi comerciale în cadrul unei firme şi abia după cinci ani a aflat că are de plătit contribuţia la asigurările sociale de sănătate. „Am primit titlu executoriu din partea CAS. Această instituţie trebuia să mă anunţe mai din vreme, nu după cinci ani. Probabil şi fiscul trebuia să mă anunţe că am de plată aceste contribuţii“, a spus femeia, care acum trebuie să achite şi penalităţi. Preşedintele CAS Gorj a declarat că mai mulţi debitori au fost chemaţi în instanţă. În acest moment, pe rol sunt peste o sută de procese pentru recuperarea datoriilor. Avocaţii plătesc mai multe contribuţii

 „Avocaţii au multe obligaţii către stat. Din venitul brut se opreşte 10 la sută pentru asigurările sociale de pensii. Cota la sănătate reprezintă 6,5 la sută. Un avocat definitive câştigă, în medie, 300 de lei la un proces“, a declarat Lucian Dănău, reprezentant al Serviciului de Asistenţă din cadrul Baroului Gorj.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite