Târgu-Jiu: Aventura gorjencei Elena Buduran în Laos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Buduran a ajuns în peşterile virgine din Laos
Elena Buduran a ajuns în peşterile virgine din Laos

Gorjeanca Elena Buduran s-a întors în urmă cu puţin timp în ţară, după o adevărată aventură în jungla din Laos.

Aceasta a făcut parte dintr-o expediţie internaţională româno-franceză, care a explorat peşterile din Carstul din Khammouane, unele dintre cele mai spectaculoase din lume. „Drumul a fost foarte lung şi obositor. Am zburat două ore cu avionul până în Amsterdam, de unde am luat un alt avion către Bangkok. Zborul a durat 13 ore. Apoi, am mers 12 ore cu autocarul către Laos, am trecut cu o barcă fluviul Mekong şi am mers cu nişte camioane în primul sat unde am stat patru zile“ ,ne povesteşte Elena Buduran.

image

Şi drumul către peşteră era destul de anevoios pentru că trebuia să treacă prin junglă, unde pericolele erau la tot pasul. „Trebuia să ne tăiem singuri potecă prin vegetaţia luxuriantă“, spune Elena Buduran. Gorjeanca a intra în peşteri cu săli impresionante. A descoperit într-o galerie o viperă de doi metri şi jumătate. Nu a păţit nimic, cu toate că animale şi insecte periculoase erau la tot pasul. „În peşteră erau foarte mulţi ţânţari şi miriapozi. Un coleg francez a fost muşcat de un paianjen şi i-a amorţit mâna două zile“. Populaţia băştinaşă a fost foarte primitoare cu speologii români şi francezi. Sunt de o bunătate ieşită din comun şi împărţeau totul cu oaspeţii lor. „Ne-am înţeles cu băştinaşii cu foarte mare dificultate. Aveam un dicţionar cu termenii mai uzuali, dar se pronunţau destul de dificil. Oamenii au fost foarte primitori, cu toate că erau foarte săraci. Împărţeau tot ce aveau cu noi. Acolo nu se ştia ce înseamnă să furi. Fetele munceau de la o vârstă mică“, ne povesteşte Elena.
În cadrul expediţiei au avut loc mai multe premiere mondiale. Cea mai importantă este joncţiunea dintre doi munţi: Nam Non şi Song Doung. „S-a făcut o scufundare de 20 metri şi s-a trecut dintr-un munte în celălalt prin acest sifon. O altă spectaculoasă a fost trecerea unui munte dintr-o parte în cealaltă printr-un sifon de 40 metri lungime.

Organizatorii expediţiei au creat un site special pentru incursiunea în jungla din Laos. Intră aici pentru a vedea site-ul expediţiei.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite