Avalanşă de acuzaţii de malpraxis la Colegiul Medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru cazuri au intrat în atenţia Colegiului Medicilor în ultimele două luni
Patru cazuri au intrat în atenţia Colegiului Medicilor în ultimele două luni

În doar două luni au fost înregistrate patru decese în condiţii suspecte în spitalele din judeţ. Seria acuzaţiilor a început cu Raluca Tulic, fata cu amigdalită care a murit la Secţia ORL şi s-a oprit duminică la bebeluşul decedat în urma unei asfixii intrauterine.

După ce au aflat rezultatul necropsiei, Elena şi Ionel Toarnă s-au îndreptat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti pentru a cere să se facă dreptate în cazul fiului lor, care a murit înainte de a veni pe lume, în pântecele mamei. Părinţii îndureraţi cred că tragedia ar fi putut fi evitată dacă medicul de gardă de la Spitalul Târgu-Cărbuneşti, Cătălin Tănase, nu i-ar fi tratat cu indiferenţă. „Putea să aleagă orice, cezariană, naştere naturală, orice metodă, dar nu a făcut-o”, a declarat Ionel Toarnă, tatăl băieţelului decedat. Acesta a formulat mai întâi o plângere la Poliţie, iar apoi a cerut sprijinul procurorilor cărbuneşteni. „S-a formulat o plângere de către familia victimei, s-a înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări şi rezultatul acestora îl vom vedea cu privire la împrejurările în care s-a produs decesul”, a declarat Camelia Caragea, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbuneşti.

Şi Colegiul Medicilor Gorj se va autosesiza în acest caz. „Deocamdată nu a făcut nimeni sesizare, mai aşteptăm câteva zile şi, dacă nu, se va autosesiza Colegiul în prima şedinţă. Aşteptăm o sesizare din partea unui aparţinător”, a declarat Ion Dascăl, medic primar ortopedie, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Gorj. Reprezentanţii instituţiei se confruntă de două luni cu o avalanşă de reclamaţii în ceea ce priveşte cazurile de malpraxis. „Avem trei cazuri, la care se adaugă şi cel recent, cu bebeluşul. Sunt mai multe ca anul trecut, acum s-au aglomerat. Vom cere părerea unor profesori, vom chema medicii implicaţi şi vom face o analiză medicală pe care o vom prezenta Comisiei de Disciplină”, a adăugat medicul Ion Dascăl. Prima tragedie a avut loc pe 10 august, când  Mădălina Tulic, o adolescentă de 17 ani, a murit înaintea operaţiei de amigdalită, la Secţia ORL din Târgu-Jiu. A urmat apoi un bărbat de 37 de ani care a decedat săptămâna trecută după ce, spun rudele, a fost diagnosticat greşit de medicii târgujieni, cu o boală de piele. Al treilea caz a fost al unei bătrâne de 73 de ani care a intrat în comă, susţine familia, după ce i s-a administrat o doză prea mare de sânge. Bebeluşul mort duminică în pântecele mamei trage deja semnalul de alarmă. „La necropsie, în ceea ce priveşte bebeluşul, s-a stabilit că este asfixie intrauterină şi nu avea malformaţii, practic bebeluşul era sănătos”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu. Consiliul de Administraţie al Spitalului Târgu Cărbuneşti s-a întrunit ieri şi a decis ca celor doi medici de gardă să li se oprească 10 la sută din salariu, timp de trei luni.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite