Târgu-Jiu: Autorităţile judeţene, zgârcite cu marile spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile sanitare din oraşele mici au primit bani mai mulţi decât cele din municipiul Târgu-Jiu. Consiliul Judeţean Gorj a alocat doar 73.000 de lei pentru Spitalul de Urgenţă. La Turceni şi Motru, investiţiile din 2010 se măsoară în sute de mii.

Ministerul Sănătăţii (MS) a inclus judeţul Gorj pe lista celor în care, anul trecut, după descentralizarea din sistemul sanitar, autorităţile au investit cel mai puţin în unităţile preluate în administrare. Potrivit raportului prezentat luna trecută de ministrul Attila Cseke şi publicat pe site- ul MS, în 2010 consiliile locale şi primăriile din judeţele Olt, Vrancea, Botoşani, Buzău, Dâmboviţa, Teleorman, Ialomiţa, Gorj, Caraş Severin, Tulcea, Călăraşi, Brăila, Vâlcea şi Giurgiu au alocat cele mai mici sume pentru unităţile sanitare pe care le-au preluat.

SANATORIUL A SURCLASAT SPITALUL LA INVESTIŢII

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj are în administrare Spitalul de Pneumoftiziologie din satul Dobriţa, Spitalul 700 şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Tudor Vladimirescu, ambele din Târgu-Jiu. În cazul ultimei unităţi sanitare, instituţia nu a alocat decât 73.229 de lei pentru reabilitarea Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă. În schimb, SJU Târgu-Jiu s-a  confruntat cu probleme în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare în prima parte a anului trecut, medicii de aici ajungând să-şi trimită pacienţii să-şi cumpere singuri flexuri, injecţii şi leucoplast. Mai mulţi bani au fost investiţi la Spitalul de Pneumoftiziologie din comuna Runcu. Consiliul Judeţean (CJ) Gorj a contribuit cu 188.774 de euro la implementarea unui proiect cu finanţare europeană, care viza realizarea unui system de canalizare şi a unei staţii de epurare la această unitate medicală şi a cărui valoare totală era de 1.258.497 de euro. Autorităţile locale din Motru susţin că au alocat pentru domeniul sanitar mai mulţi bani decât pentru învăţământ. „Anul trecut am investit 200.000 de lei în modernizarea secţiilor de Ginecologie şi Fizioterapie ale spitalului şi în aparatură medical de ultimă generaţie. Am ţinut să creştem valoarea actului medical. S-a investit în sănătate chiar mai mult decât în şcoli. Anul acesta vrem să alocăm 500.000 de lei. Aşteptăm să ne vină şi un tomograf în valoare de 75.000 de euro, achiziţie care va fi suportată tot din bugetul local“, a precizat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.

PANOURI SOLARE LA UNITATEA DIN ROVINARI

La Turceni, edilii au repartizat 800.000 de lei pentru cumpărarea de aparatură medicală şi modernizarea secţiilor de la Spitalul Orăşenesc. „La noi, au fost investiţi foarte mulţi bani. Este adevărat că există şi consilii locale care nu au alocat cine ştie ce pentru sănătate, însă aici am făcut eforturi mari“, a declarat Ion Iordache, primarul din Turceni. Spitalul Orăşenesc Rovinari a fost dotat, după descentralizare, cu un sistem de încălzire cu panouri solare. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la 460.000 de lei. Cea mai mare parte a sumei a fost asigurată însă de Administraţia Fondului pentru Mediu, primăria contribuind cu 20 la sută din fondurile necesare.

Porţia de bani, cerută şi pentru Spitalul 700

Gorjenii sunt de părere că reprezentanţii autorităţilor locale ar trebui să aloce spitalelor fonduri mai consistente. „Din punctul meu de vedere, sănătatea este domeniul pentru care ar trebui cheltuită cea mai mare parte a banilor. Niciun alt domeniu de activitate nu poate sta în faţa ei, pe lista de investiţii prioritare. Orice bolnav trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate. Părerea mea este că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tudor Vadimirescu se vede că s-a mai mişcat ceva, dar trebuie avute în vedere şi secţiile Spitalului 700 din municipiu“, a spus Irina Buşe (37 de ani), din Târgu-Jiu

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite