Târgu-Jiu: Autopsierea cadavrelor, cu materiale cumpărate din banii angajaţilor de la Morgă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu spun că priorităţile sunt pentru cei vii. Formolul a constituit dintotdeauna o problemă la Serviciul de Medicină Legală, rudele defuncţilor fiind trimişi să-l cumpere din farmacii.

Angajaţii Serviciului de Medicină Legală (SML) Gorj nu au mai primit materiale sanitare de mai bine de două luni şi sunt nevoiţi să vină cu bani de-acasă pentru mănuşile chirurgicale. „De două luni nu ne-au mai dat nimic. Cumpărăm mănuşile din banii noştri, pentru că nu putem să punem mâinile aşa pe cadavre“, a spus unul dintre angajaţii de la SML, care preferă să rămână sub protecţia anonimatului, de teamă să nu fie luat în vizor de conducerea instituţiei.

image

Personalul face drum de la morgă la farmacie pentru achiziţionarea materialelor necesare

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu recunosc că situaţia este delicată şi dau vina pe criză şi pe firmele care nu aduc materialele sanitare la timp. „Priorităţile sunt pentru cei vii. Trebuie să-i respectăm şi pe cei morţi şi stiu ca situatia e delicată, dar facem eforturi să avem medicamente de urgenţă pentru pacienţi, pentru că sunt bolnavi în stare critică. Am avut o problemă cu formolul, dar totul depinde de firma care-l fabrică“, declară medicul Constantin Pălivan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

„Angajaţii îşi mănâncă amarul“

Situaţia de la morgă este recunoscută şi de cei din conducere, care susţin că au făcut nenumărate solicitări pentru aceste materiale sanitare. „Am avut chiar ieri o şedinţă mare şi am făcut o listă prin care solicităm 200 de perechi de mănuşi. Angajaţii îşi mănâncă amarul. Cu formolul au fost întotdeauna probleme, dar sperăm să nu avem parte de cazuri atât de grave, ca să se strice cadavrele. Există la farmacie formol de calitate şi am avut înţelegere din partea rudelor celor decedaţi“, a precizat Claudia Beldean, şefa SML Gorj. Probleme mari se înregistrează şi la benzina pentru Dacia Papuc, folosită la transportarea cadavrelor, însă reprezentanţii Spitalului Judeţean cred că alta este nemulţumirea „Cu benzina nu mai putem să o dăm la întors. Există o cotă, iar cine vrea să folosească maşina pentru scopuri personale să cumpere benzină din banii lui“, a încheiat Constantin Pălivan. Anul trecut, medicii au fost prinşi în timp ce efectuau necropsii folosind mănuşi menajere şi cosând cadavrele cu aţă de macramé.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite