Târgu-Jiu: Au împuşcat porcul pentru copiii instituţionalizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgu-Jiu: Copiii au privit cum se prepară porcul
Târgu-Jiu: Copiii au privit cum se prepară porcul

Aproximativ 60 de micuţi şi adolescenţi din două centre au participat la tăierea porcului. Animalul, care a cântărit peste 100 de kilograme, a fost preparat de specialişti şi oferit apoi copiilor din centre.

Consiliul Judeţean Gorj organizează în fiecare an tăierea porcului pentru copiii din centrele de zi, pentru ca aceştia să cunoască mai îndeaproape tradiţiile româneşti, dar şi pentru a suplini evenimentul care are loc de obicei în familie. „În centrul nostru prevenim abandonul copiiilor. Întrucât provin din familii cu o situaţie materială precară, ei nu pot participa la un astfel de eveniment tradiţional, iar această zi este una deosebită în fiecare an“, a precizat psihologul Centrului de Zi Pestalozzi, Maria Ghegu. Cei mai mici dintre participanţii la eveniment au privit cu sufletul la gură sacrificarea porcului, care anul acesta a fost împuşcat în cap cu un pistol cu glonţ captiv.

porc impuscat

„A fost ciudat când l-au împuşcat, nu am mai văzut aşa ceva. Abia aştept să mânânc soriciul“, a spus Raluca Bulmaci, o fetiţă de 11 ani, care merge zilnic la Centrul Pestalozzi. „Şoriciul este şi favoritul meu. Nu m-am uitat când l-au sacrificat, îmi pare rău de porc“, a adăugat Oana Brânzan, în vârstă de 11 ani, de la acelaşi centru.

După ce au asistat la sacrificarea animalului, copiii au cântat colinde şi au primit dulciuri şi fructe din partea organizatorilor.

taiere porc

A urmat apoi pomana porului, micuţii fiind serviţi cu produse specifice, printre care caltaboş, sorici şi carne prăjită. 

taiere porc


Tăierea porcului, o tradiţie pentru copiii din centre


Copiii provin din familii sărace şi dezorganizate, care nu le pot oferi astfel de momente. Zilnic, ei vin la centru, unde au condiţii mult mai bune decât acasă. La domiciliu se întorc doar seara, pentru a dormi, însă condiţiile de acasă, unde nu au căldură, îi obligă practic pe aceştia să se întoarcă în fiecare dimineaţă în cadrul complexului.

taiere porc

„Copiii din sistemul de protecţie au fost invitaţi să participe la sacrificarea porcului de Crăciun. Se simt şi ei băgaţi în seamă şi suntem bucuroşi că s-a păstrat tradiţia“, a spus directorul Centrului Maternal, Gheorghe Milosteanu.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite