Târgu-Jiu: Artişti cu voce de aur, la un pas de concediere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doina Gorjului, unul dintre cele mai bune ansambluri folclorice din ţară, se află în prag de colaps financiar. Pe lângă faptul că bugetul a fost redus din cauza crizei, conducerea ansamblului a anunţat că urmează să facă şi disponibilizări.

Buget redus, salarii micşorate cu 25 la sută, cheltuieli mari, instrumente vechi şi costume obţinute cu greu. Aşa trebuie să facă faţă spectacolelor angajaţii unuia dintre cele mai renumite ansambluri folclorice din ţară. Ansamblul este susţinut financiar de Consiliul Judeţean, care a tăiat deja banii alocaţi pentru cheltuieli, dar şi salariile artiştilor, cu 25 la sută. „Iniţial, am avut un buget de 2,1 milioane de lei, însă acum a scăzut cu un sfert. Din această sumă, aproape 1,9 milioane de lei sunt banii de salarii. Ne limităm la ceea ce ni s-a dat. Practic, dacă scădem salariile, din restul trebuie să asigurăm chiria şi utilităţile, dar banii nu sunt suficienţi. Am făcut o adresă către conducerea Casei de Cultură să ne reducă din cheltuieli, dar nu am primit niciun răspuns. Lunar, plătim 8.000 de lei chiria şi 40 la sută din utilităţi, dar cred că nu o să mai avem cu ce să plătim“, spune Gheorghe Porumbel, directorul Ansamblului Folcloric Doina Gorjului.

image

În ceea ce priveşte achiziţiile, nici nu încape vorbă. La spectacole, artiştii vin cu propriile instrumente. Ansamblul deţine două ţambale, un contrabas, un acordeon şi o chitară, toate vechi de aproape 30 de ani. Ne gândeam să îmbunătăţim sistemul de sonorizare, dar nu avem nicio şansă“, mai spune directorul. Nici în ceea ce priveşte costumele populare, situaţia nu este îmbucurătoare. „Anul trecut ne-am făcut costume din zona Mărginimea Sibiului  şi am achiziţionat albituri de Maramureş. Am avut grijă să ne facem costume şi încălţămite, să nu rămâneam la sapă de lemn, dar la ora actuală sigur rămânem. De o jumătate de an încerc să cumpăr nişte fuste de Făgăraş, care costă 6.000 de lei, dar nu reuşesc să le cumpăr“, precizează Gheorghe Porumbel.

Acum în concediu, apoi concediaţi

În aceast perioadă, 60 dintre cei 80 de angajaţi ai Doinei Gorjului sunt în concediu. Motivul este numărul redus de evenimente culturale, urmând ca artiştii să se reunească la două manifestări importante.

image

Suntem in concediu, care se ia anual, e ceva normal. Nu putem să luăm concediu în rate şi şi-aşa nu sunt manifestări în luna iulie. Artiştii vor veni din concediu pe 25 iulie, când  avem un spectacol la Câmpulung Muscel, iar pe 1 august  vom susţine festivalul de la Godineşti. În general, luna iulie nu este bogată în manifestări folclorice şi am mers pe ideea concediilor, anul acesta am reuşit si vrem să facem un obicei din asta, să plece tot personalul în concediu. Este important că toată lumea a căzut de acord, fără niciun fel de forţare“, spune directorul ansamblului, Gheorghe Porumbel. Astăzi, acesta a mai privit o veste rea.

„Mulţi ar vrea să se desfiinţeze“

Consiliul Judeţean Gorj a anunţat că din cele aproximativ 480 de posturi trebuie să rămână 455, ceea ce înseamnă că nici „Doina Gorjului“ nu va scăpa de disponibilizări. „Nu ni s-a specificat cât trebuie să reducem, dar vom fi afectaţi şi noi. Sperăm să fie atât de gravă, încât să nu ne putem desfăşura activitatea ansamblului. Avem deja 17 posturi vacante, întrucât posturile au fost blocate. Nu am nominalizat pe nimeni deocamdată, dar va trebui să o facem şi pe asta. Trei s-au pensionat şi sper să nu mai dăm prea mulţi angajaţi afară. Şi-aşa au salarii cuprinse între 800 şi 1000 de lei. Avem dansatori care primesc 600 de lei, minimul pe economie. Sunt salarii de mizerie. Mulţi ar vrea să vadă ansamblul desfiinţat“, încheie Porumbel. „Nu ştiu cine va fi dat afară. Conducerea trebuie să stabilească cine pleacă“, a precizat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean.

 „E dureros să fii concediat“

Natalia Gorjeanu este angajata Ansamblului Artistic Profesionist "Doina Gorjului" din anul 1982,  fiind  prezentă în  permanenţă în spectacolele şi turneele organizate, atât în ţară, cât şi în străinătate. Aceasta declară că despărţirea de colegii săi va fi dureroasă. „Nu aş vrea să fie aşa şi e dureros. Nu ştiu cine va pleca, dar mă pun eu în locul lui şi îmi dau seama ce simte“, declară artista.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite