Târgu-Jiu: Localnicii din Bălceşti au luat aghiazmă din râul Gilort

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localnicii din Bălceşti au luat apă sfinţită din Gilort
Localnicii din Bălceşti au luat apă sfinţită din Gilort

Localnicii din satul Bălceşti, comuna Bengeşti-Ciocadia, au venit astăzi, de Bobotează, împreună cu preoţii, la râul Gilort, pentru a lua apă ca să fie sfinţită.

Lângă râul Gilort a avut loc o procesiune religioasă. Oamenii, cu mic cu mare, au luat apă din râu cu butoaiele, găleţile şi sticlele, după care preoţii au ţinut o mică slujbă. „Apa este slujită şi apoi o ducem în biserică, după care o luăm mâine dimineaţă. Se dă la animale, dacă se îmbolnăvesc, la copiii care sunt deocheaţi şi la oamenii care se îmbolnăvesc“, a spus Nicola Maria, în vârstă de 84 de ani.

image

Buchetele cu tâmâie îi feresc pe localnici de rele

Fiecare credincios şi-a pregătit câte un buchet cu tamâie, frunze verzi şi lumânări, de care au legat boabe de porumb, grâu şi bani. Lumânările sunt aprinse, iar oamenii se întorc de la râu cu buchetele în biserică şi apoi le păstrează în casă tot anul. Localnicii spun că buchetele îi feresc de rele.

image

„Când fulgeră sau tună, aprindem lumânările din buchet ca să ne ferească Dumnezeu de rele. Noi nu am avut probleme nici cu grindina, nici cu altceva. Am fost mai feriţi“, ne povesteşte bătrâna Maria Nicola.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite