Târgu-Jiu: Andrei Cepoi, petrolistul campion de cartier la şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Cepoi
Andrei Cepoi

A lucrat zeci de ani în domeniul petrolier, fiind detaşat ca specialist în deşertul Sahara. Acum este cel mai bun pensionar şahist din Târgu-Jiu.

Ce îi place: Să-şi ocupe timpul în mod relaxant şi satisfăcător. Îi place ca întotdeauna să se simtă bine. Adoră muzica de valoare. Apreciază cântecele Mariei Lătăreţu, mai ales pentru că abordează specificul zonei natale. 

Ce nu-i place: Oamenii ipocriţi, mincinoşi şi cei recalcitranţi. Bătrânul spune că are adversari care exteriorizează violent atunci când pierd partida la şah. Nu-i place că pensia este mică, şi, uneori renunţă la plăcerile personale ca să plătească datoriile. Detestă să vadă gunoaie prin oraş.

 
Ce implică acest joc al minţii?


„Trebuie să ai răbdare, să fi atent şi, nu în ultimul rând, calm. Partenerii mă apreciază pentru că sunt calm şi nu mă enervez atunci când pierd partida. Trebuie să te concentrezi la joc şi să ai puterea de a intui mişcările adversarului“

Cu ce echipă de fotbal ţineţi?


„Este normal să ţin cu Pandurii.  Îmi place când evoluează. Mi-a plăcut sportul în general, făceam parte din echipa de gimnastică a facultăţii“
 
A copilărit în satul Bălceşti, satul în care s-a născut şi cunoscuta interpretă de muzică populară Maria Lătăreţu. După ce a terminat şcoala generală a urmat liceul la Liceul Tehnic de Drumuri şi Poduri din Craiova. Andrei Cepoi povesteşte că părinţii nu aveau posibilităţi financiare să-l întreţină şi a ales să devină inginer pentru a avea o viaţă mai bună. „Doi consăteni şi în acelaşi timp colegi de generală au intrat la Institutul de Petrol şi Gaze şi m-au sfătuit să dau şi eu. A intrat cu bursă la facultate, părinţii îmi cumpărau doar haine“. A absolvit în 1961după care s-a angajat ca inginer geolog în domeniul petrolier. A lucrat 36 de ani prin aproape toate  zonele de extracţie petrolieră din ţară.

„M-am adaptat cu greu temperaturilor din Sahara“

În anul 1970 Andrei Cepoi a fost detaşat în deşertul Sahara pentru a extrage ţiţei. „M-au detaşat în Sahara ca specialist pentru doi ani de zile. Muncitorii de acolo trebuiau instruiţi deoarece făceau cercetări geologice cu foraje româneşti. M-am adaptat cu greu temperaturilor de acolo, dar mai târziu m-am obişnuit. Mi-a fost destul de greu pentru că nu eram lângă familie. Nevasta născuse recent băieţelul şi rămăsese singură. În al doilea an a venit nevasta la mine. Am lucrat inclusiv în Tunisia, Maroc, Algeria. Câştigam 2000 de dolari pe lună. După un an, cu banii strânşi din Sahara mi-am luat maşină“, îşi aminteşte pensionarul. Andrei Cepoi spune că meseria pe care a îmbrăţişat-o este extrem de epuizantă dar a avut şi satisfacţii. „Traversam scoarţa pământului şi cu ajutorul unor aparaturi speciale detectam apa sărată, ţiţei, gaze, aur, argint. Spre deosebire de extracţia de cărbune, cea de petrol nu afectează scoarţa terestră“.

Nelipsit de la meciurile de handbal şi fotbal

Este nelipsit de la meciurile de fotbal disputate între Pandurii şi alte echipe importante din Divizia A. De asemenea, îi place să urmăreşte cu plăcere şi meciurile de handbal ce au loc la Sala Sporturilor. De 53 de ani este pasionat de jocul minţii. Acum la cei 74 de ani ai săi, Andrei Cepoi se dedică mai tot timpul şahului. Este campion printre pensionarii din Gorj. „Eram la liceu când am învăţat să joc şah. De atunci acest joc al minţii a rămas pentru mine un hobby. În fiecare zi merg la Clubul Pensionarilor de pe strada Olteniţei şi joc şah cu alţi pensionari. Este foarte important pentru mine să mă relaxez, îmi aduce un efort intelectual şi elimină şi stresul. Ştiu să joc şi table şi rummy dar prefer şahul, când joc şah mă simt bine“, încheie Andrei Cepoi. 


Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite